Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται νέα παγκόσμια οικονομική κατάρρευση;



Οι επενδυτές κινδυνεύουν από μία «κατακλυσμική» χρονιά, οι αγορές θα μπορούσαν να πέσουν μέχρι και 20% και το πετρέλαιο να φτάσει στα 16 δολάρια το βαρέλι, προειδοποιούν οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland. 
«Πουλήστε τα πάντα εκτός από τα ομόλογα υψηλής αξίας. Πρόκειται για την επιστροφή κεφαλαίου και όχι για την απόδοση του κεφαλαίου. Σε μια αίθουσα γεμάτη με κόσμο, οι πόρτες εξόδου είναι μικρές» συμβουλεύει η τράπεζα τους πελάτες της, σύμφωνα με το capital.gr. Η τρέχουσα κατάσταση θυμίζει την κρίση του 2008, όταν η κατάρρευση της
Lehman Brothers οδήγησε σε παγκόσμια κρίση. Αυτή τη φορά σημείο εκκίνησης θα είναι η Κίνα.
Οι μετοχές βρίσκονται ήδη από πίεση το 2015 με τον FTSE 100 να χάνει περισσότερο από 5% και να σημειώνει τη χειρότερη εκκίνηση από το 2000. Στις ΗΠΑ ο Dow Jones έκανε το πιο αδύναμο ντεμπούτο του σε ολόκληρη την ιστορία της πορείας του. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης πέσει δραματικά λόγω ανησυχιών για τη χαμηλή ζήτηση και την παράλληλη υπερπροσφορά.
Οι επενδυτές έχουν τρομάξει από την επικείμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την πτώση της αξίας του γιουάν, ενώ δεν βοήθησε η τριπλή συντριβή στο χρηματιστήριο της χώρας, παρά τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν το sell off.
Όπως μεταδίδει η Guardian, o Andrew Roberts, επικεφαλής της RBS, είπε: «Η Κίνα πρόκειται να προκαλέσει χιονοστιβάδα. Μετοχές και συνάλλαγμα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα».
Οι αγορές είχαν στήριξη για κάποιο χρονικό διάστημα από τα χαμηλά επιτόκια μέσω των μέτρων τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ποσοτικής χαλάρωσης, και των ελπίδων για οικονομική ανάκαμψη. Αλλά με την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και με την προσδοκία να ακολουθήσει τα βήματα της Fed και η Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες, το στήριγμα αυτό έχει καταρρεύσει.
Ο αναλυτής της RBS τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές θα μπορούσε να υποστούν «κραχ» της τάξης του 10% έως 20%, με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω της επικράτησης σε αυτόν των επιχειρήσεων που βασίζονται στα εμπορεύματα. «Το Λονδίνο είναι ευάλωτο σε αρνητικά σοκ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν πάντα αγοραστές πετρελαίου και μεταλλευμάτων πρόκειται να ανακαλύψουν ότι οι μετοχές τους δεν είναι καθόλου ασφαλείς. Εξετάζουμε το πώς θα επηρεαστούν το 2016 οι κλάδοι που επωφελούνταν από τα προγράμματα χαλάρωσης: 1) αναδυόμενες αγορές, 2) το συνάλλαγμα 3) οι μετοχές… Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί» είπε χαρακτηριστικά ο Andrew Roberts.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου