Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Παραδομένο στο τραπεζικό -11% το Χρηματιστήριο



Κύμα ρευστοποιήσεων χτυπά και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάνει και τα επίπεδα των 450 μονάδων, βάζοντας πλέον πλώρη για την ολική επιστροφή στη δεκαετία του '80. 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,42% στις 448,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 125 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 5,05% καταγράφει ο FTSE 25, στις 115,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 11,07% στις 21,29 μονάδες.


Η επιδείνωση του ευρωπαϊκού κλίματος δεν αφήνει ανεπηρέαστο το Χ.Α. το οποίο πλέον κινείται στο... άγνωστο, καταπνίγοντας κάθε προσπάθεια αντίδρασης που υπήρξε νωρίτερα. Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν πλέον διψήφια ποσοστά πτώσης, με τις αποτιμήσεις να εξανεμίζουν πλέον την πλειονότητα των κεφαλαίων που αντλήθηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες. Ζημιά που είναι ακόμα πιο πρωτοφανής, ειδικά για τους ξένους επενδυτές, γιατί γίνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά από τη σχεδόν πλήρη απώλεια των χρημάτων που επένδυσαν στις δυο άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και η, ουσιαστικά, απόρριψη, της πλειονότητας των κυβερνητικών προτάσεων (και κυρίως πάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το αγροτικό) στο πλαίσιο της αξιολόγησης συντηρεί το κύμα ρευστοποιήσεων που εντάθηκε λόγω των κλιμακούμενων ανησυχιών για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό-τραπεζικό σύστημα, με αιχμή την Ιταλία και τη Γερμανία (Deutsche Bank). Όσο λοιπόν δεν υπάρχει ορατότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, τόσο η αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα και το ρίσκο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μεγάλα funds όπως το KKR, το Wellington και άλλα που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το Νοέμβριο – Δεκέμβριο πέρασαν ήδη την πόρτα της εξόδου, αποεπενδύοντας πλήρως. Σε πλήρη αποεπένδυση προχώρησαν και όσοι ξένοι είχαν αποκτήσει μετοχές τραπεζών μέσω του LME, δηλαδή με την ανταλλαγή ομολόγων τους με μετοχές στις αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ με το ένα πόδι έξω από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και άλλα funds, ενώ με "νύχια και με δόντια" φαίνεται πως κρατιούνται ακόμη εντός τραπεζών και συνακόλουθα εντός λοιπών ελληνικών επενδύσεων, οι μεγάλοι στρατηγικοί επενδυτές.
Εν μέσω της "καταιγίδας" αυτής, στην Αθήνα βρίσκεται από χθες, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, η οποία θα συνεχίσει και σήμερα τις επαφές της με τις τράπεζες. Τελικό ζητούμενο των επαφών αυτών θα είναι το κατά πόσον κρίνεται επαρκής η κεφαλαιακή τους οχύρωση…
Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου και πάλι ξεχωρίζουν, με τη Eurobank να είναι στο -15,21%, την Εθνική στο -13,19%, την Alpha Bank στο -8,04% και την Πειραιώς στο -10,10%. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ακολουθούν το τραπεζικό sell off, με τις δύο μετοχές να καταγράφουν απώλειες 9,14% και 7,29% αντίστοιχα, ενώ άνω του 7% είναι και η πτώση ΕΛΠΕ και Βιοχαλκο. Απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφουν και οι μετοχές των Μυτιληναίου και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του -3% κινούνται οι Ελλάκτωρ και Folli Follie.

Στον αντίποδα, η Λάμδα συντηρεί λίγο πάνω από το 2% τα κέρδη της, ενώ κρατούν την ανοδική τους τροχιά οι Τιτάν, Grivalia, ΟΛΠ και ΜΕΤΚΑ. 
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου