Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

«Κούρεμα 17%» στις κύριες συντάξεις



Το χρονοδιάγραμμα Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Μαρτίου δυσκολεύει τα σχέδια της κυβέρνησης που βιάζεται να κλείσει το μέτωπο του Ασφαλιστικού έως το τέλος Φεβρουαρίου.Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος, θα επιδιώξει το πακέτο του Ασφαλιστικού να αξιολογηθεί μόνο του, χωρίς σύνδεση με το Φορολογικό και άλλα κομμάτια της διαπραγμάτευσης.

Η καθυστέρηση εκτιμάται ότι δίνει περιθώριο στους δανειστές να εγείρουν νέες αξιώσεις, όπως συνέβη με την παρέμβαση Τόμσεν. Παράγοντες της ασφάλισης υπολογίζουν ότι η αξίωση για δημοσιονομικά μέτρα επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μεταφράζεται σε οριζόντιες μειώσεις κατά μέσο όρο 17%.
Έτσι, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για την κατώτατη σύνταξη, και το μέρισμα του Δημοσίου είναι ακόμα κύρια ζητήματα στην διαπραγμάτευση, ενώ η παραμικρή αλλαγή σε ένα από αυτά θα έχει επιπτώσεις και στα υπόλοιπα.
Όσον αφορά στις εισφορές, σύμφωνα με το Έθνος, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν κατά 1% και όχι κατά 1,5% κάτι που σημαίνει ότι η μείωση που θα επέλθει στα έσοδα θα είναι της τάξης των 28 εκατ. ευρώ δηλαδή από τα 600 εκατομμύρια στα 320 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα η αύξηση του 1% στις εισφορές σημαίνει ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι επικουρικές από τα 170 ευρώ και πάνω.
Μειώσεις θα επέλθουν και στα εφάπαξ τα οποία με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα μειωθούν κατά 5%, ενώ αντιμέτωποι με αλλαγές θα έρθουν και περίπου 415.000 συνταξιούχοι που παίρνουν τρεις ή και περισσότερες συντάξεις μια και με το νέο υπολογισμό μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.
Όσον αφορά στο μέρισμα το Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, ενώ οι δανειστές ασκού πιέσεις και στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης ζητώντας να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ. Παράλληλα απαιτούν να δίνεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 που ισχύει σήμερα.
Στο πεδίο του ασφαλιστικού, λοιπόν, στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται:
- Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση.
Οι δανειστές απαιτούν εθνική σύνταξη στα 20 χρόνια ασφάλισης, και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια.
Αντίθετα, η κυβέρνηση θέτει ως «κόκκινη γραμμή» να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά φέρεται να «συζητά» εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη «εθνική σύνταξη» στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και προνοιακή σύνταξη κάτω από 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.
- Οι κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 800-1.000 ευρώ. Την πλειονότητα αυτών των συντάξεων τις παίρνουν οι "απόμαχοι" του ευρύτερου Δημοσίου.
Κατά τους δανειστές, οι συντάξεις αυτές πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15% και να μην υπάρξει «προσωπική διαφορά» (ή έστω να αρχίσει να μειώνεται νωρίτερα από το 2018) για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε οποιαδήποτε μείωση σημερινής κύριας σύνταξης.
- Οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150-170 ευρώ (τις οποίες και εισπράττουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι του ευρύτερου Δημοσίου). Η περικοπή τους μεσοσταθμικά κατά 6%-8% θα απέδιδε 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον όρο ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα μια έστω μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
- Τα εφάπαξ: Σε 30.000 εκτιμούνται οι εκκρεμείς αιτήσεις σήμερα, η ικανοποίηση των οποίων θα απαιτήσει κοντά 900 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές ζητούν την κατάργησή τους, αλλά η κυβέρνηση προτείνει τη μείωσή τους κατά 10%-20%.
- Τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η περικοπή τους –η οποία έχει συμφωνηθεί ουσιαστικά μεταξύ των δύο πλευρών– κατά 30%-40% μέσω της εφαρμογής –ουσιαστικά– της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα απέδιδε 150 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου