Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η Πανελλαδική επιτροπή μπλόκων Γυψοχωρίου για σύσκεψη Νικαίας στις 21/2



Συνάδελφοι αγρότες-κτηνοτρόφοι
Κλείνουμε ήδη πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Στο δρόμο του αγώνα μας έβγαλαν τα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, με την ψήφο των 222 βουλευτών στη βουλή και που προστέθηκαν στα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που παρέδωσε η κυβέρνηση για έγκριση στους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και εφαρμόζονται από τότε, ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια ανέβηκε από το 13% στο 23%, καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου πετρελαίου και μπήκε φόρος 23 λεπτών το κιλό στο κρασί. Έτσι αυξάνεται και όλο το κόστος παραγωγής, που, ήδη, είναι πολύ υψηλό, λόγω της μεγάλης ακρίβειας στα αγροτικά μέσα και εφόδια που έχουν επιβάλλει οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος σε ό,τι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα, το αρδευτικό νερό.
Επίσης, σε εφαρμογή έχουν μπει και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ 2015-2020, για νέες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που ήδη κόπηκαν κατά 23% και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν μέχρι και 60%. Με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, υπερδιπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, χωρίς μάλιστα να αυξάνονται -αντίθετα μπορεί και να μειωθούν- οι εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.
Με τα κυβερνητικά σχέδια για το Φορολογικό, παραμένει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και αυξάνεται, σταδιακά, ο συντελεστής φορολόγησης από 13% σε 26%, ενώ η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος από 27,5% που την είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, πήγε ήδη στο 55% και από το 2017 θα πάει στο 100%. Ταυτόχρονα ισχύει και η φορολόγηση με βάση τα λεγόμενα "τεκμήρια διαβίωσης" που σημαίνει ότι ένας αγρότης που έχει στην ιδιοκτησία του ένα μικρό σπίτι κι ένα μικρό αυτοκίνητο θα φορολογείται, και μάλιστα βαριά, ακόμα κι αν δεν έχει το παραμικρό εισόδημα.
Αν τα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό έρθουν στη Βουλή και γίνουν νόμοι του κράτους, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε κοντά στο 80% του εισοδήματος για σύνταξη - πρόνοια και φόρους

Προχωρήσαμε σε νέα Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων την προηγούμενη Κυριακή 21 Φλεβάρη στη Νίκαια, όπου επιβεβαιώθηκε η συσπείρωση πάνω από 68 μπλόκων και η συμφωνία πάνω στα 5 βασικά αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που είχαμε καταλήξει από τις 7 Φλεβάρη και ζητάμε από την κυβέρνηση απαντήσεις την Τρίτη 23 Φλεβάρη σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Μετά τη συνάντηση και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουμε, θα αποφασίσουμε και την παραπέρα στάση μας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πέντε αιτήματα, που θέτει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι τα εξής:
1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο, ατομικό,


αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ν' αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για τη φορολογία στο τσίπουρο.

Με τον δικό μας πολυήμερο και σκληρό αγώνα και, βεβαίως, με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είχαμε, ήδη την πρώτη επιτυχία. Η κυβέρνηση, αν και το είχε προγραμματίσει, δεν τόλμησε, μέχρι τα τώρα να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ πήγε πίσω και το Φορολογικό. Κι έχουμε προειδοποιήσει ότι όποτε κι αν τολμήσει να τα φέρει θα μας ξαναβρεί μπροστά της. Με την πολύ πετυχημένη οργάνωση του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στις 12 και 13 Φλεβάρη στην Αθήνα, ( με την δυναμική παρουσία και του Μπλόκου Γυψοχωρίου - Τριφυλλίου από τη Πέλλα ) αποδείξαμε ότι έχουμε την ικανότητα να κορυφώνουμε τον αγώνα, εναλλάσσοντας τις μορφές πάλης, ώστε να απαντάμε στις κάθε φορά μεθοδεύσεις και κινήσεις της κυβέρνησης. Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων σ' αυτό το συλλαλητήριο, έδειξε ότι ο λαϊκός κόσμος, όχι μόνο αναγνωρίζει το δίκιο των αιτημάτων μας, αλλά είναι έτοιμος και να συμπαραταχθεί μαζί μας στον αγώνα. Κι αυτή η λαϊκή συμπαράταξη, δίνει πολλαπλάσια δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική νίκης στην πάλη μας.
Στήσαμε τα αγωνιστικά μας Μπλόκα σε όλη τη χώρα ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και τα σχέδια της κυβέρνησης, διεκδικώντας συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Και όχι για να πετύχουμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ένα διάλογο με την κυβέρνηση, όπου... θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας και... θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το πώς και πότε θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια που μας εξοντώνουν.
Γι' αυτό εξαρχής είπαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι για να πάμε σε συνάντηση με την κυβέρνηση θα πρέπει ν' αποσύρει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και να πάρει πίσω τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης και, φυσικά, να δεχτεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματα μας, με τα οποία, το κάτω της γραφής, δε ζητάμε να μας δώσει, αλλά να μη μας πάρει κι άλλα. Σε πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό, φροντίσαμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση, πολλές φορές και με διάφορους τρόπους, για το πλαίσιο των αιτημάτων μας. Άρα η κυβέρνηση, γνωρίζει καλά, από καιρό, τι ζητάμε, δεν περιμένει να γίνει τώρα συνάντηση για να μάθει τα αιτήματα μας και να μας απαντήσει. Εμείς δεν έχουμε ποτέ την αυταπάτη ότι μπορεί να κερδίσεις κάτι χωρίς αγώνα...
Συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με τις άλλες μορφές πάλης. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίσει να παλεύει στους δρόμους, να επαγρυπνεί και να δώσει απάντηση όποτε έλθουν τα μέτρα στη Βουλή.
Θα γίνεται πιο δυνατό όσο θα δυναμώνει η δράση των αγροτικών συλλόγων στα χωριά και θα δημιουργούνται νέοι αγροτικοί σύλλογοι εκεί που δεν υπάρχουν. Όσο δηλαδή θα γίνεται πράξη ο στόχος για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται να έχουμε επιμονή, υπομονή και αντοχή. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με "μια τουφεκιά" όσο δυνατή κι αν είναι, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα για τα οποία παλεύουμε. Χρειάζεται αγώνας συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον κάνουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου