Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αίγυπτος: Βρέθηκε πλοίο 4.500 χρόνων θαμμένο κοντά στις πυραμίδες του Αμπουσίρ



Το πλοίο έφερε στο φως μια ομάδα Τσέχων αρχαιολόγων που εργαζόταν στο νότιο τμήμα της νεκρόπολης και συγκεκριμένα στον μασταμπά (πυραμιδοειδή τάφο) ενός επιφανούς μέλους της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας
Την ανακάλυψη ενός τελετουργικού πλοίου, μήκους 18 μέτρων και ηλικίας σχεδόν 4.500 ετών, κοντά στις πυραμίδες του Αμπουσίρ, νότια του Καΐρου, ανακοίνωσε την Δευτέρα το αιγυπτιακό υπουργείο αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, το πλοίο έφερε στο φως μια ομάδα Τσέχων αρχαιολόγων που εργαζόταν στο νότιο τμήμα της νεκρόπολης του Αμπουσίρ και συγκεκριμένα στον μασταμπά (πυραμιδοειδή τάφο) ενός επιφανούς μέλους της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας.

Το ξύλινο σκάφος, που ήταν τοποθετημένο σε μια βάση από πέτρες και καλυμμένο με άμμο, είναι σχετικά καλοσυντηρημένο και μπορεί να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές των αιγυπτιακών ταφικών εθίμων αλλά και της ναυπήγησης στην Αρχαία Αίγυπτο.

«Πρόκειται για μια αρκετά ασυνήθιστη ανακάλυψη, αφού τα σκάφη αυτού του μεγέθους και τόσο καλής κατασκευής προορίζονταν αποκλειστικά για κορυφαία μέλη της κοινωνίας ή μέλη της βασιλικής οικογένειας», είπε ο διευθυντής της τσεχικής αποστολής, επισημαίνοντας ότι τα υπολείμματα του τελετουργικού πλοίου βρέθηκαν στο νότιο τείχος του μασταμπά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το μήκος του πλοίου και τα κεραμικά που βρέθηκαν μέσα σε αυτό υποδεικνύουν ότι κατασκευάστηκε πιθανόν στο τέλος της τρίτης ή στην αρχή της τέταρτης δυναστείας.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου