Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Υπόθεση «ζαρτινιέρα»: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει 450.000 ευρώ στον Αυγουστίνο Δημητρίου



Δέκα χρόνια μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη ήλθε η δικαίωση του… Ο λόγος για τον Αυγουστίνο Δημητρίου, ο οποίος μετά και την επικύρωση της εφετειακής απόφασης από το ΣΤΕ, θα πάρει από το ελληνικό δημόσιο 450.000 ευρώ.
Την πρωτόδικη απόφαση είχε στείλει στον εφέτη το ελληνικό δημόσιο καθώς υποστήριζε ότι το ποσό είναι υπερβολικό ενώ καταλόγιζε στον παθόντα το 95% των ευθυνών για ό,τι του συνέβη.

Η αποζημίωση, σύμφωνα με το δικαστήριο, αφορά την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ) που υπέστη ο 34χρονος πλέον Κύπριος.

Η αποζημίωση προσδιορίστηκε στις 300.000 ευρώ ωστόσο συνοπολογίζοντας τους νόμιμους τόκους από την επίδοση της αγωγής το 2009, το ποσό θα φτάσει τα 450.000 ευρώ!

Το χρονικό της συγκλονιστικής υπόθεσης
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ζούσε στην Θεσσαλονίκη μόλις ένα μήνα!
Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη του 2006 ο 24χρονος φοιτητής έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου μαζί με έναν φίλο του. Ζούσε στην Θεσσαλονίκη μόλις ένα μήνα!
Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε λήξει ώρες πριν, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και μερικών διαδηλωτών. Μερικοί αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο των περαστικών στην πλατεία αν ταίριαζαν με ένα προφίλ (νεαρή/νεαρό με σακίδιο, μακριά μαλλιά, κλπ.). Είχαν γίνει επεισόδια μπροστά στην πλατεία Χημείου, για τα οποία άλλοι εφτά φοιτητές συνελήφθησαν εκείνο το βράδυ. 

Με ησυχία να επικρατεί στους δρόμους, ένας άνθρωπος που φορούσε πολιτικά ρούχα πλησίασε τον φοιτητή, και άρχισε να τον χτυπάει. Έκανε νόημα σε άλλους δύο, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν επίσης στον ξυλοδαρμό. Φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο.
Ο Αυγουστίνος είχε υποστηρίξει ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς. Για αυτό το λόγο, όταν είδε ένστολους αστυνομικούς κοντά, τους φώναζε να τον βοηθήσουν. Εκείνοι όμως δεν επενέβησαν. Του έβαλαν χειροπέδες και συνέχισαν να τον χτυπάνε. Ο διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, ήταν παρών στο περιστατικό και έδωσε προφορική εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε το φοιτητή. Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε γραπτή αναφορά.
Οι άνθρωποι με τα πολιτικά τους εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί και να μάθουν τα ονόματα και των ένστολων αστυνομικών και αυτών που φορούσαν πολιτικά και σκουφιά, αλλά απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους.

Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν. Έπειτα, οι καθηγητές ζήτησαν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν, πράξη που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει. Τον Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 5 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου