Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο Φλαμπουράρης πήρε εργολαβία 5 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ



Ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ στην οποία καταγγέλει την κατακύρωση εργολαβίας ύψους 5 εκατ. ευρώ από την εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ, η οποία ανήκει στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ

Μετά την Ερώτηση στη Βουλή αλλά και τα δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με την
πρόσφατη κατακύρωση Εργολαβίας, προϋπολογισμού 4.950.000,00 € στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ, για έργο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων, στέλεχος της οποίας κατά καιρούς έχει απασχολήσει τον Τύπο και την ΕΥΔΑΠ για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, αφήνονται αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση των αρμόδιων σχετικά με την ουσία του θέματος.
Σε κρίσιμες εποχές για τη Χώρα και την κοινωνία η ΕΥΔΑΠ οφείλει να διατηρεί το κύρος και την καλή της φήμη. Όποιες άλλες εταιρικές πράξεις κοινωνικής υποστήριξης που γίνονται κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, αναιρούνται από τη βλάβη τέτοιου είδους δημοσιευμάτων. Ο ρόλος των υψηλόβαθμων στελεχών και η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων πρέπει να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα ελέγχου όπως είχε γίνει και στο παρελθόν από προηγούμενες Διοικήσεις. Δυστυχώς τα φαινόμενα παθογένειας, ασυμβίβαστο αρμοδιοτήτων δεν εξαντλούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά έχουν εντοπιστεί και σε άλλες, πολύ σοβαρές περιπτώσεις στην κορυφή της ιεραρχίας της Εταιρείας. Και σε αυτές πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Για την ορθότερη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, συστήθηκε Επιτροπή Αναμόρφωσης τους. Κύριος ρόλος που κλήθηκε να επιτελέσει η Επιτροπή αυτή ήταν η διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια το φυσικό αντικείμενο των έργων και να βελτιωθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες.
Τα τεύχη δημοπράτησης που εισήχθησαν στο ΔΣ όχι μόνο δεν προσδιόριζαν με σαφή τρόπο το φυσικό αντικείμενο αλλά εμφάνισαν ύψος προϋπολογισμού υπερβολικά υψηλό. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το ποσοστό των εκπτώσεων σε όλα τα συγκεκριμένα έργα που είναι άνω του 55%. Δημιουργείται εύλογα η απορία, γιατί τα έργα δεν προϋπολογίζονται από την αρχή στα επίπεδα των πραγματικών τιμών. Η συγκεκριμένη εργολαβία αφορά κυρίως τοποθέτηση νέων παροχών σε ένα μόνο Τομέα, σε μια περίοδο που λόγω κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα είναι μηδενική.
Αυτοί είναι οι λόγοι που καταψήφισα και τη συγκεκριμένη και άλλες πέντε αντίστοιχες εργολαβίες συνολικού ύψους 22,5 εκατ. €, τόσο την έγκριση των τευχών δημοπράτησης όσο και την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Προκειμένου να αρθεί κάθε σκιά, πρέπει άμεσα να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες εργολαβίες, να αναμορφωθούν με σαφήνεια τα τεύχη δημοπράτησης, με προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στις πραγματικές τιμές των έργων και να επαναπροκηρυχθούν.
Δεν είναι δυνατόν η Διοίκηση, που τόσο κόπτεται δήθεν για την κατασπατάληση χρήματος και το νοικοκύρεμα της ΕΥΔΑΠ, να εισηγείται σήμερα τέτοια ιλιγγιώδη ποσά σε δεκάδες εργολαβίες, πού επιβαρύνουν οικονομικά την Εταιρεία και εκχωρούν πλήρως το Τεχνικό αντικείμενο της στους ιδιώτες.
Για κάθε ενέργεια που βλάπτει τα συμφέροντα της Εταιρείας πρέπει να επιλαμβάνονται τα αρμόδια όργανα και να τηρούνται όσα προβλέπονται από το Νόμο και τους Κανονισμούς. Κανείς δεν δικαιούται να προκαλεί βλάβη στην ΕΥΔΑΠ με τις πράξεις του ή την ακατανόητη αδράνειά του».
Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Οπως έγραψε το «Βήμα» τον Ιανουάριο 2016, η κατασκευαστική εταιρία «Διάτμηση», στην οποία μέτοχος ήταν μέχρι πριν από έναν χρόνο ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ανέλαβε μία ακόμη εργολαβία της ΕΥΔΑΠ στην πρωτεύουσα, προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ, με έκπτωση – σοκ, που προσεγγίζει το 60%.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο «Τοποθέτηση Νέων Παροχών και Εργασίες Δικτύου Ύδρευσης σε Περιοχές Αρμοδιότητας Τομέα Πειραιά της ΕΥΔΑΠ», προϋπολογισμού δημοπράτησης 4,9 εκατ. ευρώ, με έκπτωση, η οποία έφτασε το 59,2%. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά επτά εργοληπτικές εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου