Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

5 ψέματα που επιτρέπονται στη φιλία (και δε τη βλάπτουν)



Είναι το ψέμα κακό για τη φιλία; Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση δε μπορεί παρά να είναι καταφατική. Υπάρχουν όμως κι αυτά τα ψεματάκια που όχι μόνο επιτρέπονται, καμιά φορά επιβάλλονται και στη φιλία. Πρόσφατες μάλιστα μελέτες δείχνουν πως τα ψέματα αυτού του είδους, τα "προ-κοινωνικά" ή όπως τα ονομάζουμε στην καθομιλουμένη λευκά ψέματα μπορούν να βοηθήσουν στο χτίσιμο και τη διατήρηση μιας γερής φιλίας.

Ιδού μερικά λευκά ψεματάκια που κάνουν καλόκαι βοηθούν τους φίλους να νιώθουν καλύτερα.

Τι όμορφη που είσαι σήμερα

Γιατί να πεις σε μια φίλη πωε φαίνεται κουρασμένη ή έχει βάλει βάρος; Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να την κάνεις να νιώσει αμήχανα. Προφανώς και γνωρίζει πως η ζυγαριά έχει αρχίσει να παίρνει την ανιούσα και το δικό σου σχόλιο δε θα βοηθήσει σε κάτι. Προσπάθησε λοιπόν να εστιάσεις σε κάτι όμορφο και θετικό και να δώσεις κίνητρο. Αν το καλοσκεφτείς, αυτό δεν είναι ψέμα αλλά διαφορετική θέση, από άλλη οπτική γωνία, Σωστά;

Ναι πολύ ωραίο (πουλόβερ, παντελόνι, βιβλίο, σερβίτσιο)

Ήρθε η φίλη χαρούμενη να σου δείξει το καινούριο της απόκτημα, όποιο κι αν είναι αυτό και σε βλέπει να στραβομουτσουνιάζεις. Πώς θα νιώσει; Ακόμη κι αν η επιλογή της δεν είναι στα γούστα σου οφείλεις να σεβαστείς την έννοια του "ωραίου" που έχει αυτή και να την κάνεις να χαρεί. Κι αν δε θέλεις να πεις ψέμα μπορείς και να το κάνεις με τον εξής απλούστατο τρόπο: Πολύ όμορφο! Ταιριάζει στο στιλ σου.

 

 

Καταλαβαίνω τι λες

Μπορεί να έχεις διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, περί θρησκείας, πολιτικής, προσωπικής ζωής, εργασίας ακόμη και πάνω σε ερωτικά ζητήματα αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μπορείς να προσπαθήσεις να καταλάβεις και ν΄αντιληφθείς την οπτική και τις επιλογές των φίλων. Αντί για έντονη κριτική που μπορεί να οδηγήσει σε καυγά, όταν βλέπεις πως η κουβέντα τείνει να εκτροχιαστεί μπορείς απλά να πεις: Αε συμφωνήσουμε στο εξής: απλά στο ότι διαφωνούμε και δώσε τέλος σε μια δύσκολη συζήτηση.

Τι τέλειο δώρο; Ευχαριστώ

Ποιός δεν έχει γελάσει με τη δοαφήμιση και την ψεύτικη αντρίδραση κατά το άνοιγμα του δώρου; Κι όμως κάτι τέτοιο επιβάλλεται σύμφωνα με τους ειδικούς. Όταν ένας φίλος μας χαρίζει κάτι έχει ξοδέψει χρόνο και σκέψη για να μας ευχαριστήσει. Ακόμη κι αν το δώρο δεν είναι αυτό που πραγματικά θα περιμέναμε καλό είναι να δειξουμε πως χαιρόμαστε (κι ας πας μετά να το αλλάξεις με την καρτούλα αλλαγής).

Μόλις θα σε καλούσα

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι φίλοι μας σκέφτονται ακόμη κι αν δεν επικοινωνούμε. Μπορεί να έχεις πήξει στη δουλειά, οι υποχρεώσεις να έχουν μαζευτεί βουνό, οι ημέρες να περνούν χωρίς να το καταλάβεις και να έχεις ξεχάσει να μιλήσεις με φίλους αδελφικούς. Μόλις χτυπάει το τηλέφωνο συειδητοποιείς το λάθος σου και αυθόρμητα απαντάς: κι ότι σκεφτόμουν να σε καλέσω. Μη νιώθεις τύψεις. Είναι κι αυτό από τα ψεματάκια που επιτρέπονται και κάνει το φίλο να νιώθει όμορφα.
womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου