Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αποφυλακίζεται ο Ρουπακιάς



Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ολοκλήρωσε το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Του επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι. Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα

Ελεύθερος, αν και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο κατ' ομολογίαν δολοφόνος του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, καθώς ολοκληρώθηκε το διάστημα της ανώτερης προσωρινής κράτησής του.

Λίγες εβδομάδες πριν λήξει η 18μηνη κράτησή του, δηλαδή στις 18 Μαρτίου του 2016, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, εξέδωσε το υπ' αρίθμ. 260/2016 βούλευμά του, με το οποίο η προφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά αντικαθίσταται με περιοριστικούς όρους.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το δικαστικό συμβούλιο δεν προχωρούσε στην ενέργεια αυτή, τότε στις 18 Μαρτίου ο Γ. Ρουπακιάς θα αποφυλακιζόταν βάση νόμου, λόγω παρεύλευσης της 18μηνης κρατησής του, δίχως να είναι δυνατή η επιβολή οποιουδήποτε όρου.
Σε βάρος του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Π. Φύσσα ορίστηκαν οι εξής αυστηροί περιοριστικοί όροι:
- κατ' οίκον περιορισμός υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμέλες Εφετείο  Κακουργημάτων κατα τις ημερες της δικασίμου του με αστυνομική συνοδεία και
-απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, συχνά έθετε το ζήτημα αποφυλάκισης, ιδίως κατά τις έντονες αντεγκλήσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, ενώ στην καθυστέρηση των διαδικασιών συνέβαλε και η αποχή των δικηγορων για το ασφαλιστικό, αφού η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έχει προχωρήσει εδώ και εβδομάδες, οπως συμβαίνει σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, λόγω του όγκου της δικογραφίας και το πλήθος των μαρτύρων και των δικηγορων θετών είτε σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι την ετυμηγορία, κανένας κατηγορούμενος δεν θα βρίσκεται πια έγκλειστος.
Ίδια περίπτωση και ο Επ. Κορκονέας
Δεν είναι πάντως, η πρώτη φορά που υπάρχει αντίστοιχη εξέλιξη σε μία ποινική διαδικασία που απασχολεί την κοινή γνώμη. Παρόμοιο ζήτημα υπήρξε και κατά τη δίκη σε πρώτο βαθμό του ειδικού φρουρού Επαμ. Κορκονέα, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το θάνατο του μαθητή Αλεξ. Γρηγορόπουλου.
Περίπου στα μισά της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, ο Επ. Κακορκονέας και ο συγκατηγορούμενός του Βασ. Σαραλιώτης, αφέθηκαν και αυτοί -υποχρεωτικά από το νόμο- ελεύθεροι, αφού και στην περίπτωση εκείνη έληξε η 18μηνη κράτησή τους.
Τότε οι τακτικοί δικαστές, μέλη της σύνθεσης του ΜΟΔ Αμφίσσης, είχαν αποδεχθεί ομόφωνα τη σχετική εισαγγελική εισήγηση, σύμφωνα με την οποία για τους δύο κατηγορούμενους οριζόταν: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης πέραν των ορίων της πόλης της Αμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη, διαμονή εντός της Αμφισσας σε δηλωθείσα διεύθυνση και εμφάνισή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφισσας δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου