Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ανοιχτού τύπου στρατόπεδα, αλλά φρουρούμενα σε Σίνδο και Σχιστό



Ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενα θα είναι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που παραχωρεί ο στρατός για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, θα παραμένουν στα κέντρα αυτά από 24- 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα hotspots που θα δημιουργηθούν, πέντε τον αριθμό, τα οποία θα λειτουργούν ως ανοιχτά κέντρα με στόχο την καταγραφή και την ταυτοποίηση, δεν πρέπει να συγχέονται με τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα στα οποία θα κρατούνται "παράνομοι μετανάστες" που δεν αιτούνται ασύλου ή οικειοθελούς μεταφοράς.
Ο Γ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι και τον Νοέμβριο πρόσφυγες ήταν το 75% - 80% των ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα μας, αλλά από τον Δεκέμβριο το μεταναστευτικό - προσφυγικό ρεύμα έχει αλλάξει και οι πρόσφυγες αποτελούν το 45%-55%. Είπε, μάλιστα, ότι από όσους έχουν έρθει τον τελευταίο χρόνο, που αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, στη χώρα μας έχουν παραμείνει περίπου οι 15.000.
"Οι ροές μπορούν να ελεγθούν μόνο από τα σύνορα και τις ακτές της Τουρκίας" επεσήμανε, τονίζοντας ότι τα pushbacks, οι επαναπροωθήσεις, "απαγορεύονται". "Από τη στιγμή που μπαίνουν στη βάρκα, δεν μπορείς παρά να τους διασώσεις" υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας.

Αντιδράσεις για τo κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό
Αντιδράσεις προκαλεί στους δήμους της περιοχής του Πειραιά η απόφαση για δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό, με στελέχη της Αυτοδιοίκησης να κάνουν λόγο για έλλειψη διαβούλευσης. Με ανακοίνωσή του ο Χρ. Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, τονίζει ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση ή ενημέρωση ενώ καταγγέλλει πως ακόμη και μετά την ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή.
"Είμαστε απολύτως πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί στη φιλοξενία των προσφύγων. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε να γίνει στην περιοχή μας ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο, πολύ περισσότερο αν αυτό θα είναι υπό στρατιωτικό έλεγχο. Στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει νέα Αμυγδαλέζα" υπογραμμίζει ο Χρ. Βρεττάκος.
"Αιφνιδιασμένοι" δηλώνουν και κύκλοι του δημάρχου Πειραιά.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου