Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Έρευνα: Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο;



Εδώ και κάποιο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μία αμφιλεγόμενη θεωρία, η οποία θέλει τη νόσο του Αλτσχάιμερ να μεταδίδεται από ασθενή σε ασθενή, μέσω διαφόρων τρόπων, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις ή η μεταμόσχευση εγκεφαλικού ιστού.
Τώρα οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας έχουν ανακαλύψει ένα νέο στοιχείο που υποστηρίζει την άποψή τους.
Συγκεκριμένα, μελέτη επιστημόνων συνδέει ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν μοσχεύματα
εγκεφαλικών ιστών αρκετές δεκαετίες πριν, με την παρουσία πρωτεΐνης που απαντάται στα πρώτα στάδια της νόσου.
Σύμφωνα με τον Independent, η μελέτη υποστηρίζει ό, τι τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που είχαν εγχυθεί με μία ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όταν ήταν παιδιά, φέρουν τις ίδιες τις ουσίες της νόσου του Alzheimer κατά τη στιγμή του θανάτου τους, αρκετές δεκαετίες αργότερα.
Στην αναδρομική ανάλυση αποθηκευμένων εγκεφαλικών ιστών από οκτώ ασθενείς, αποδείχθηκε ότι σε επτά από αυτούς, ηλικίας 28-63, υπήρχαν μάζες  μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται Α-beta. Η ουσία αυτή απαντάται στα πρώτα στάδια της νόσου του Alzheimer, όμως είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη σε μια τόσο μικρή ηλικία. Μάλιστα, πέντε από τους επτά ασθενείς είχαν υποστεί ορατή ζημιά στα ζωτικά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που προκαλείται από την συσσώρευση της πρωτεΐνης Α-beta.
Άλλες πιθανές αιτίες για το φαινόμενο ερευνούνται ακόμη, όμως οι επιστήμονες υποψιάζονται τις παραπάνω αιτίες για την εμφάνιση του φαινομένου. Θεωρούν ότι υπήρξε μετάδοση προς τους νοσούντες κατά το διάστημα της προσθήκης μοσχεύματος σκληράς μήνιγγας , μια μεμβράνη που καλύπτει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή το εν λόγω μόσχευμα προερχόταν από πτώματα, πριν η πρακτική αυτή διακοπεί κατά τη δεκαετία του 1980.
Πάντως, στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας εξακολουθούν να εκφράζονται έντονες διαφωνίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου