Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ από τις συγκεντρώσεις σ'όλη την Ελλάδα.Τι λέει ο ξένος τύπος



Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο Guardian κάνει λόγο για παράλυση της Αθήνας, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για την πρώτη από τις 5 συνολικά απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από την ανάληψη της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τόση συμμετοχή. Όπως τονίζει η μεγάλη συμμετοχή προέκυψε λόγω της
αυξανόμενης οργής απέναντι στις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. «Ολόκληρη η χώρα φαίνεται να έχει παραλύσει από μία συνδικαλιστική δράση που υποστηρίζεται από όλες τις εκφάνσεις της ζωής », επισημαίνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας.
Συνεχίζοντας με την περιγραφή της κατάστασης ο Guardian γράφει: «Στην Αθήνα όπου τίποτα δεν είναι ανοιχτό, οι δρόμοι και οι κεντρικές λεωφόροι δίνουν την εντύπωση μίας πόλης φάντασμα, αυτό το πρωί με τα ρολά να έχουν πέσει σε καταστήματα, γραφεία και υπουργικά κτίρια. Οι μικρές επιχειρήσεις που συνήθως κάνουν τα στραβά μάτια στις εκκλήσεις των συνδικαλιστών να παραμείνουν κλειστές, σήμερα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους», τονίζει η βρετανική εφημερίδα που παρουσιάζει δηλώσεις επιχειρηματία του κέντρου της Αθήνας που εξηγεί ότι αν περάσει η νομοθεσία, περισσότερο από το 50% των κερδών θα φορολογηθεί. «Όλοι είναι πολύ απαισιόδοξοι», τονίζει ο Έλληνας επιχειρηματίας.
Το ρεπορτάζ όμως αναφέρεται και στις κινητοποιήσεις των αγροτών τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι συνέβαλαν στην μεγάλη ανταπόκριση των Ελλήνων στις διαμαρτυρίες.
Τέλος, ο Guardian σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την απεργία, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που σύντομα θα κληθούν να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις κρατούν το στόμα τους κλειστό.
Γερμανικός Τύπος: Η μεγαλύτερη γενική απεργία των τελευταίων ετών
Μετά το δημοσίευμα της Bild που βλέπει κάλπες στην Ελλάδα την άνοιξη, ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει την ανταπόκρισή του με τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως τις μεγαλύτερες γενικές απεργίες των τελευταίων ετών.
Bild
Με τίτλο «Νέες εκλογές στην Ελλάδα;», η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πληροφορίες που δεν κατονομάζει, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν και πάλι οι Έλληνες στις κάλπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει νέες εκλογές. Ο ίδιος δεν έχει άλλη επιλογή, αλλά το θέλει το περιβάλλον του. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με την Bild, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη διάλυση της Βουλής. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα. Η γερμανική εφημερίδα «βλέπει» πάντως εκλογές την άνοιξη, το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.
«Εάν πράγματι γίνουν εκλογές, θα είναι η τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο που οι Ελληνες θα οδηγηθούν στις κάλπες. Ο Τσίπρας απέτυχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να εξασφαλίσει πλειοψηφία για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Η προσπάθεια του μαρξιστή Τσίπρα να βρει νέους εταίρους για να αντικαταστήσει το ακροδεξιό κόμμα των AΝΕΛ απέτυχε», σχολιάζει επίσης η Bild.
Focus
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απασχόλησαν και το Focus με το γερμανικό περιοδικό να περιλαμβάνει σε σχετικό άρθρο του βίντεο που φέρει τον τίτλο « Aλέξης, ο νικητής! Σε καμία περίπτωση! Ο Τσίπρας είναι ο μεγάλος χαμένος της Ευρώπης».
Το Focus σχολιάζει και αυτό ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απεργίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην χώρα. Το γερμανικό περιοδικό φαίνεται πως επαναφέρει και το θέμα Βαρουφάκη, καθώς παρουσιάζει φωτογραφία του πρώην ΥΠΟΙΚ που έχει την λεζάντα « Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης». Όπως τονίζει, οι απεργίες στην χώρα δεν έχουν τέλος.
«Οι Έλληνες διαδηλώνουν για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Η σημερινή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες δράσεις των τελευταίων ετών... με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προειδοποιεί κατ΄επανάληψη ότι, χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό συντάξεις», γράφει.
NTV
Η γενική απεργία έγινε θέμα και στο δίκτυο NTV που ενημέρωνε ότι όλα σχεδόν τα επαγγέλματα απεργούσαν σήμερα στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με το δίκτυο, η κυβέρνηση των Αθηνών διαψεύδει τις φήμες για νέες εκλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου