Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Οριστική η μετακίνηση Σφακιανάκη μετά το αλαλούμ : τι λέει το Μαξίμου



Απόφαση της κυβέρνησης που δεν αλλάζει είναι η μετακίνηση του Μανώλη Σφακιανάκη από τη θέση του  διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από 21 χρόνια και μετά από ένα απίστευτο παρασκήνιο και «μπρος πίσω» ... απομακρύνεται ευσχήμως!    
Αργά το βράδυ της Πέμπτης με νέα απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα ο κ. Σφακιανάκης ορίζεται ως βοηθός επιτελάρχη και θα έχει την εποπτεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία θα τοποθετηθεί άλλος διευθυντής.

Συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει πως ο κ. Σφακιανάκης μετατίθεται «στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ως βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου/ΑΕΑ, με επιπλέον αρμοδιότητα την εποπτεία της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Η κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη
Η νέα θέση του κ. Σφακιανάκη είναι βοηθός της προϊσταμένης του επιτελείου του αρχηγείου της αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.
Η εξέλιξη της υπόθεσης Σφακιανάκη αφήνει έκθετη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα τον κ. Τόσκα ο οποίος προκειμένου να υπερασπιστεί τον αρχικό «παροπλισμό» Σφακιανάκη είχε αμφισβητήσει δημόσια από το βήμα της Βουλής την αστυνομική επάρκεια του.
Πηγές από την αστυνομία ανέφεραν πως ούτως ή άλλως τον επόμενο χρόνο με τη συμπλήρωση 21 χρόνων στο ίδιο πόστο ο κ. Σφακιανάκης υποχρεωτικά θα μετακινείτο σε άλλη θέση καθώς η δομή της ΕΛ.ΑΣ δεν επιτρέπει παραμονή στην ίδια υπηρεσία για πάντα.
Διαψεύδει το Υπουργείο ότι ετέθη θέμα παραίτησης Τόσκα   
Από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται επίσης ότι δεν αληθεύουν οι φήμες που διέρρευσαν και δεν ετέθη θέμα παραίτησης του αν. υπουργού Νίκου Τόσκα.
Εξάλλου και πηγές από την αστυνομία επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν την απομάκρυνση του κ. Σφακιανάκη από τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος με την αιτιολογία ότι ούτως ή άλλως τον επόμενο χρόνο με τη συμπλήρωση 21 χρόνων στο ίδιο πόστο ο κ. Σφακιανάκης υποχρεωτικά θα μετακινείτο σε άλλη θέση. Κι αυτό διότι όπως έλεγαν η δομή της ΕΛ.ΑΣ δεν επιτρέπει παραμονή στην ίδια υπηρεσία για πάντα.
Το χρονικό του αλαλούμ 
Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο κ. Σφακιανάκης μετακινείται στον   Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού. Υπήρξε αντίδραση και του ιδίου αλλά και σάλος αντιδράσεων απ όσους θεωρούσαν πως η προσφορά του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ανεκτίμητη και πρέπει να συνεχιστεί. 
Ο Σφακιανάκης υπέβαλε προσφυγή στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και με απόφαση και με  Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα... έγινε δεκτή η προσφυγή του Υποστρατήγου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α..
Ταυτοχρόνως οργίασε το παρασκήνιο σχετικά με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες  για άδειασμα Τόσκα και παζάρι για να ...απομακρυνθεί ευσχήμως ο κ. Σφακιανάκης από την ηγεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Τελικά προκρίθηκε η τοποθέτησή του ως βοηθός επιτελάρχη.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ίδιος αποδέχεται την πρόταση αυτή.     
   Πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης του Σφακιανάκη από τον υπουργό Ν.Τόσκα     
Η αμηχανία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις αντιδράσεις για την απομάκρυνση του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκφράστηκε από τον Νίκο Τόσκα στη Βουλή.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αν και προερχόμενος από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων υπερασπίστηκε την απόφασή του αμφισβητώντας προσβλητικά την επάρκεια και τις ικανότητες του αξιωματικού που έχτισε την επιτυχημένη υπηρεσία και παρέμεινε στο τιμόνι επί 20ετία.
«Επειδή αναφέρθηκε και το όνομα του Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που τόσος ντόρος έχει γίνει –και τον υιοθετείτε, βλέπω, αυτόν τον ντόρο και εσείς- θα ήθελα να πω ότι η αντίληψη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ έχει να κάνει με τις αστυνομικές ικανότητες των ανθρώπων και τις ικανότητες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητες που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις ή στον χρόνο που διαθέτουν στα Μέσα Ενημέρωσης» είπε ο Νίκος Τόσκας με απαξιωτική διάθεση.
Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη επίσης προερχόμενο από τις τάξεις της ΕΛ. ΑΣ  
« Η κυβέρνησή σας μας εκπλήσσει, διότι γνωστή είναι η προσφορά του Υποστρατήγου κ. Σφακιανάκη στην ελληνική κοινωνία. Τον γνώρισα όταν ήταν νέος αξιωματικός στον πέμπτο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου με αγωνία προσπαθούσε να στήσει αυτό το σύστημα, το οποίο πολλοί δεν καταλάβαιναν. Εσείς κρίνατε βεβαίως ότι πλέον δεν προσέφερε και δεν μπορεί να προσφέρει. ...εσείς θεωρείτε ότι ήταν ακατάλληλος και περισσότερο δημοσιοσχεσίτης» επισήμανε ο κ. Κυριαζίδης.
Κουρουμπλής: Δεν νομίζω ότι η μετακίνηση ήταν υποβάθμιση 
Την εκτίμηση ότι η μετακίνηση του Μανώλη Σφακιανάκη δεν ήταν υποβάθμιση αλλά αντιθέτως τον βοηθούσε στην εξέλιξή του διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος πάντως σε αντίθεση με τον Ν.Τόσκα εξήρε την προσφορά του.    
« Ο κ. Σφακιανάκης έχει κάνει ένα έργο, κανείς δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει, κι αυτό με επιμονή, με προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δόθηκε μία (μεγαλύτερη) διάσταση στο ζήτημα. Η εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις κρίσεις, νομίζω ότι δεν τον υποβαθμίζει τον κ. Σφακιανάκη και επειδή ο κ. Σφακιανάκης δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος εξελίξιμος, για να πάει και του χρόνου παραπέρα, έπρεπε να γίνει μία τέτοια μετακίνηση, η Αστυνομία έχει μία λογική (σ’ αυτά τα πράγματα)» ανέφερε σε ραδιοφωνική του  συνέντευξη. Και σημείωσε «Αν διαφωνεί, γιατί ο άνθρωπος θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο, είναι άλλο θέμα».
Κοινή ερώτηση ΝΔ , Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για τον Σφακιανάκη 

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με την καρατόμηση του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές Λ. Αυγενάκης (ΝΔ), Οδ. Κωνσταντινοπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), και Γ. Αμυράς (Ποτάμι). Οι ερωτώντες βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με άκρατο κομματισμό και παντελή έλλειψη αξιοκρατίας.
Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με την καρατόμηση του Μανώλη Σφακιανάκη, είχαν καταθέσει από κοινού τρεις βουλευτές από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Οι κύριοι Λ. Αυγενάκης, Ο. Κωνσταντινοπουλος και Γ. Αμυράς,που υπογράφουν από κοινού την ερώτηση, εξαπολύουν δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατηγορώντας την ότι καταστρέφει ότι λειτουργεί και καταλογίζοντάς της άκρατο κομματισμό και παντελή έλλειψη αξιοκρατίας.

Οι τρεις βουλευτές αφού εξαίρουν το ήθος και το έργο του κου Σφακιανάκη, ερωτούν εάν πρόκειται να υπάρξει ανάκληση της απόφασης για απομάκρυνσή του, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τη στήριξη της νευραλγικής υπηρεσίας, της οποίας ηγούνταν ο κος Σφακιανάκης.

«Η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις κομματικές της ορέξεις και να πραγματώσει τις ιδεοληπτικές απόψεις τιμωρεί την σκληρή δουλειά, την επιτυχία και την αξιοκρατία και θυσιάζει την ασφάλεια των πολιτών», σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές και προσθέτουν «Θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο της απομάκρυνσης του κ. Σφακιανάκη. Γιατί πραγματικός λόγος δεν υπάρχει και απλά επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οδηγούν την χώρα στην απόλυτη παρακμή».
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου