Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Πίεση Κομισιόν προς Αθήνα για τα hot spots



Να ολοκληρωθούν τα κέντρα ζητούν οι Βρυξέλλες. Παραδέχονται ότι η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων έφτασε το 78% από μόλις 8%. Παραδοχή αποτυχίας του σχεδίου μετεγκατάστασης στην ΕΕ και κάλεσμα στην Τουρκία «για τα συμφωνηθέντα». Γκρίνια και για την Ιταλία.
Η πρόοδος στη δημιουργία των πέντε hot spots στο Αιγαίο (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) είναι αργή, εν μέρει επειδή η κατασκευή τους έπρεπε να γίνει εκ του μηδενός, τονίζει η Κομισιόν. Αυτή τη στιγμή, μόλις ένα είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται στα υπόλοιπα.

Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την πρόοδο που συντελείται, σημειώνοντας την εμπλοκή του στρατού για να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και το γεγονός ότι προχωρά η διαδικασία καταχώρισης των προσφύγων σε προσωρινές εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρεται, το ποσοστό των προσφύγων από τους οποίους λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα: από το 8% τον Σεπτέμβριο του 2015 στο 78% τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, όταν τα hot spots είναι πλήρως λειτουργικά, θα έχουν δυνατότητα να καταχωρίζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα συνολικά 11.000 ανθρώπων τη μέρα. Σημειώνεται μάλιστα ότι ειδικοί της Frontex έχουν αναπτυχθεί στα νησιά, για να αναγνωρίζουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η Κομισιόν και διά στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου παραδέχεται ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Από τις 66.400 πρόσφυγες που έπρεπε να μετεγκατασταθούν, σύμφωνα με τις συμφωνίες, μόλις 218 έχουν μετακινηθεί. Μόνο 15 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει θέσεις στην Ελλάδα, συνολικά 1.081, ενώ 16 κράτη-μέλη έχουν αναθέσει τη διαδικασία σε υπηρεσιακά τους στελέχη.
Σημειώνεται ότι η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Οι απαιτήσεις για την Ελλάδα

Η Κομισιόν υιοθέτησε τις συστάσεις για την Ελλάδα αναφορικά με τη λήψη επειγόντων μέτρων που θα αποβλέπουν στη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου (σ.σ. αυτή τη στιγμή οι χώρες δεν μπορούν να επιστρέψουν μετανάστες στην Ελλάδα, όταν η τελευταία είναι χώρα πρώτης υποδοχής, εξαιτίας σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2010-11, που ελήφθη τότε λόγω των ελλείψεων στις υποδομές).
Η Ελλάδα καλείται τον Μάρτιο να παρουσιάσει έκθεση προκειμένου να φανεί το κατά πόσο στη χώρα υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να επιστρέφουν μετανάστες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου.
Παράλληλα, το κολέγιο των επιτρόπων συζήτησε την έκθεση για τη Σένγκεν και την αντιμετώπιση των κενών που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα στη φύλαξη των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Τουρκία

Η Κομισιόν πάντως έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία. Την καλεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, να βελτιώσει τη λειτουργία της συμφωνίας επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα και να συνεργαστεί με την ΕΕ στη μάχη κατά των διακινητών.

Η Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Ιταλία να επιταχύνει τις προετοιμασίες για το αναμενόμενο νέο κύμα μεταναστών από τη Λιβύη αυτό το καλοκαίρι.
Στις εκθέσεις που επικυρώθηκαν στη συνεδρίασή της, η Κομισιόν βρήκε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα παρουσιάζουν ελλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει πως η Ιταλία, όπου πέρυσι έφθασαν περισσότεροι από 160.000 παράνομοι μετανάστες, έχει ολοκληρώσει μόνο δύο από τα έξι σχεδιαζόμενα hot spots, ενώ τα σχέδια για άλλα δύο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, συμπληρώνοντας πως η απόφαση για τα hot spots αυτά «είναι βασική ενόψει της πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου».
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου