Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τρίμηνη διορία για τα hotspots, αλλιώς εκτός Σένγκεν για δύο χρόνια



Τελεσίγραφο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, έδωσε χθες το Συμβούλιο της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα βρεθεί εκτός της Συνθήκης Σένγκεν μέχρι και δύο χρόνια.
Το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξέδωσε σύσταση σχετικά με την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που διαπιστώθηκαν κατά την αξιολόγηση της εφαρμογής στην Ελλάδα του κεκτημένου του Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η σύσταση προτείνει στην Ελλάδα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών.
Σε περίπτωση που περάσουν τρεις μήνες από τη σύσταση του Συμβουλίου χωρίς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, η Κομισιόν μπορεί να κάνει βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σύσταση προς το Συμβούλιο που εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία, ώστε να επαναφέρει τους ελέγχους στο σύνολο ή σε ορισμένα μέρη των συνόρων ενός ή περισσότερων κρατών-μελών, ως λύση έσχατης ανάγκης, για χρονικό διάστημα από έξι μήνες μέχρι και δύο χρόνια.
Οι ενέργειες που καλείται να κάνει η Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι διαδικασίες εγγραφής και ταυτοποίησης, η επιτήρηση των συνόρων στη θάλασσα, οι διαδικασίες ελέγχου των χερσαίων συνόρων, η ανάλυση του κινδύνου, οι ανθρώπινοι πόροι, οι υποδομές, ο τεχνικός εξοπλισμός και η διεθνής συνεργασία.
Την ίδια στιγμή, το προσφυγικό - μεταναστευτικό το οποίο προκαλεί σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις. Ολη η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις κατοίκων σε διάφορες περιοχές όπου έχουν επιλεγεί να γίνουν τα hotspots, αλλά και συγκρούσεις με την Αστυνομία, ακόμη και ακραίες καταστάσεις που προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, πλήγμα στον τουρισμό αλλά και σημάδια διχασμού.
Σε μια πρόβλεψη που σοκάρει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας εκτιμά πως το συνολικό κόστος για το μεταναστευτικό θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, πιέζοντας την Ε.Ε. να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια. Τα χρήματα που ήδη έχει λάβει η χώρα επαρκούν μονάχα για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των hotspots και των relocation camp προκειμένου να λειτουργήσουν για έξι με επτά μήνες.
Ο υπουργός, από την μια ξεκαθάρισε ότι ναι μεν δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, από την άλλη όμως ομολόγησε εκ νέου ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορα». Ο Γ. Μουζάλας εξήγησε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δύο τρόπους: «Να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και να προετοιμαστούμε γι’ αυτή την κρίση που με βάση μελέτες θα είναι διαχειρίσιμη. Θα μείνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες που θα τους διαχειριστούμε».
Τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασής τους προς προώθηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την Ε.Ε. Μάλιστα, λίγα 24ωρα μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αμυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και θα πρέπει να έχει στα χέρια του «άσους», προκειμένου να αποκρούσει τις ακραίες φωνές της Ευρώπης που μιλούν για έμμεση αποβολή της Ελλάδας από την Σένγκεν.
Κι όλα αυτά, παρά τη σημαντική πρόοδο που καταγράφει η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά τη δημιουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά όσο και στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών. Κύκλοι της Επιτροπής, μάλιστα, εξέφραζαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει αναλάβει ο ελληνικός στρατός την κατασκευή των hotspots, εκτιμώντας ότι θα είναι όλα έτοιμα ως το τέλος του μήνα.
ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ
Ενδεικτικά το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα έχει αυξηθεί από 8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 78% τον Ιανουάριο 2016. Παράλληλα, εκτιμάται ότι από τη στιγμή που θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα τα hotspots, θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 11.000 ατόμων ημερησίως. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι, παρά τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα προχωράνε πολύ πιο γρήγορα και εκτίμησε ότι η όλη κατάσταση θα έχει βελτιωθεί μέσα σε έναν μήνα.

Αναφορικά με τα hot spots, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να τα προχωρήσει, ακόμη κι αν υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά αφήνει περιθώρια διαλόγου.
Στη Λέσβο οι εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει. Στη Χίο, η κατάσταση είναι καλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν γεννήτριες και θα δημιουργήσουν σύστημα αφαλάτωσης για τον φωτισμό και την υδροδότηση του κέντρου.
Στη Σάμο θα διατεθούν σκηνές και θα δημιουργηθούν υποδομές για τουαλέτες. Στην Κω θα γίνει επίταξη του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο -ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε δύο ιδιώτες- επειδή ο ένας εκ των ιδιοκτητών εκφράζει διαφωνίες. Στη Λέρο είναι πιο εύκολα τα πράγματα καθώς υπάρχει προσφορά των ΕΛΠΕ για μια έκταση μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ψυχιατρείου. Στη Σίνδο, όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί, θα δημιουργηθούν κοιτώνες και θα διατεθούν σκηνές. Το ίδιο θα γίνει και στο φυλασσόμενο στρατόπεδο στο Σχιστό.
Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα κληθούν να φιλοξενήσουν κέντρα μεταναστών μιλούν στην «ΗτΣ» για τις αντιρρήσεις που έχουν, αλλά και για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου