Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Συστάσεις για την Σένγκεν, τρέξιμο για τα hotspots



Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό.
Η ίδια προσέθεσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σε επίπεδο υπουργών), μέσω γραπτής διαδικασίας. Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν.
  Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές.
Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο έτη.
Το θέμα της δημιουργίας των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hotspots) θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών που θα έχει την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του, Γιοχάνες Ντίμροτ, ο οποίος απέφυγε, ωστόσο, να δώσει καταληκτική ημερομηνία για τη λειτουργία τους και παρέπεμψε σχετικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τροχάδην για τα hot spots
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Κυβέρνηση πατάει «γκάζι» για την ολοκλήρωση των hot spots. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.
Σε συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η έκθεση που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα αφορούσε στις συνθήκες που επικρατούσαν τον Νοέμβριο και πως από τότε έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι από τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.
Για τα κέντρα μετεγκατάστασης ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που παραχωρεί ο στρατός για την δημιουργία των κέντρων αυτών, χωρητικότητας 8.000 ανθρώπων,  θα είναι ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενα. Ο κ. Μουζάλας, εξήγησε ότι εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, θα παραμένουν στα κέντρα αυτά από 24 - 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα.
Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίον συμφώνησαν στο ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση.Στη συνάντηση, που δίηρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά,  ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στον κ. Μουζάλα πως το θέμα αυτό έχει εθνικές διαστάσεις, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει.
Στο μεταξύ σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Λέσβο οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά λόγω της πολυήμερης απεργίας της ΠΝΟ.
Η πρόταση για την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης
Η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων.
«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός.
antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου