Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της MRB



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 23,2% της πρόθεσης ψήφου ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,9%. Με 6,6%, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ ενώ ακολουθεί με 6,5% η Χρυσή Αυγή.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 3%, η Ένωση Κεντρώων 4,1%, το Ποτάμι 2,6% και η Λαϊκή Ενότητα 2,4%.

Υψηλό εμφανίζεται και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 15,3%.
Την ίδια ώρα, η εν λόγω δημοσκόπηση αναδεικνύει καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 28,2% έναντι 25,2%.

Και σε αυτή τη μέτρηση, όμως, υψηλό είναι το ποσοστό (41,6%) που απαντά «κανένας από τους δύο».

Η δημοσκόπηση «Τάσεις» της MRB βασίζεται σε πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου και χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για το τι θα ήθελαν να συμβεί μέσα στο 2016, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Το 39% απάντησε ότι θέλει εκλογές ενώ το 42,3% να βρεθεί λύση από την παρούσα Βουλή.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 27,1% απάντησε ΝΔ, το 21,9% ΣΥΡΙΖΑ και το 39,4% «κανένα κόμμα».

Συσπειρώσεις - Μετακινήσεις
Σε χαμηλό επίπεδο (με σημείο αναφοράς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου) είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέρχεται στο 55,8%, με ποσοστό 7,8% των ψηφοφόρων του να πηγαίνει στη ΝΔ, ποσοστό 3,7% στο ΚΚΕ, 2,9% σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, 3,1% στους ΑΝΕΛ, 4,1% στην Ένωση Κεντρώων και 22,6% σε λοιπα κόμματα/αδιευκρίνιστη ψήφος.
Αντίθετα, σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται η συσπείρωση της ΝΔ που ανέρχεται στο 89,7%, με ποσοστό 2,1% των ψηφοφόρων της να πηγαίνει στη Χρυσή Αυγή και 8,2% σε λοιπα κόμματα/αδιευκρίνιστη ψήφος.

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, τα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες είναι:
  • Η ανεργία, για το 62,7% των πολιτών
  • Το φορολογικό σύστημα, για το 42,6% των πολιτών
  • Η υγεία/περίθαλψη, για το 33,6% των πολιτών
  • Το μεταναστευτικό/προσφυγικό, για το 24,7%
  • Η οικονομική ανάπτυξη, για το 23,9% των πολιτών
  • Ο πληθωρισμός/ακρίβεια, για το 23,1% των πολιτών και
  • Το ασφαλιστικό για το 22,5% των πολιτών.
  • Αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου παρουσιάζουν το μεταναστευτικό/προσφυγικό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Απογοητευμένοι οι Έλληνες
Ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την κατάσταση στη χώρα εμφανίζονται οι Έλληνες, με το 93,2% να απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν «αρκετά άσχημα» ή «πολύ άσχημα». Το 0,5% δήλωσε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 5,9% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».
Στο ερώτημα «πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 93,5% απαντά κακή/πολύ κακή.
Σε ότι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους σήμερα, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 76,2% πως κρίνεται κακή/πολύ κακή.







ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου