Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ο αγωγός φυσικού αερίου «South Stream» είναι φωτιά που «σιγοκαίει» για όλα τα Βαλκάνια



Η νυν Βουλγαρική Κυβέρνηση  απέρριψε την ιδέα του έργου του αγωγού «South Stream» όχι όμως η αντιπολίτευση
Σε  ψηφοφορία επί της πρότασης της αντιπολίτευσης και του κόμματος «Ατάκα»  σχετικά με την επανάληψη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream»,  σε σύνολο 109 βουλευτών που συμμετείχαν, 27  υποστήριξαν  την πρωτοβουλία, 17 ψήφισαν κατά, ενώ 65 απείχαν, αναφέρει ο βουλγαρικός τύπος.
Τυπικά η πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε , ουσιαστικά όμως  από «κάτω»
υπάρχουν πάρα  πολλοί βουλευτές και στο κυβερνητικό κόμμα οι οποίοι επιθυμούν το έργο αυτό χωρίς καμία αμφιβολία.
Ποιο είναι το πρόβλημα ; Το ζήτημα έγκειται στις αμερικανικές πιέσεις οι οποίες έρχονται σε  σαφή αντίθεση με τα βουλγαρικά συμφέροντα, τα οποία  επιθυμούν διακαώς την υλοποίηση του έργου αυτού, για ευνόητους λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόσχα δεν αναμένει τίποτα απολύτως από την νυν κυβέρνηση του Μ.Μπορίσωφ  η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα  έπραττε αυτό που είχε πράξει πριν μερικά χρόνια ο Πρόεδρος της χώρας Παρβάνωφ, τον οποίο το «έφαγε το μαύρο σκοτάδι» , σύμφωνα με παλαιότερα άρθρα του πρακτορείου ειδήσεων  RIA Novosti.
Ο επικεφαλής του κόμματος «Ατάκα» Βόλεν Σιντέροφ προέτρεψε την Βουλγαρία να είναι πιο «ενεργή»  και να έρθει πιο κοντά με την  Ρωσία για να υλοποιηθεί η  κατασκευή του αγωγού  «South Stream», ο οποίος θα καταστήσει την χώρα ενεργειακό κόμβο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη ακυρώσει  πλήρως το έργο, ενώ η γεωπολιτική κατάσταση που έχει προκύψει  ευνοεί την δημιουργία του αγωγού αυτού στην Βουλγαρία». !!
Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατασκευή του έργου αυτού θα απασχολήσει  δεκάδες βουλγαρικές εταιρείες με εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αποτελώντας ένα θετικό ερέθισμα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας .
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» έχει σταματήσει, και η Ρωσία δεν διεξάγει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.
Παρόλες τις «δηλώσεις» Ρώσων και Βουλγάρων αξιωματούχων η κατασκευή του αγωγού αυτού , αποτελεί την κεντρική ιδέα της καθόδου της Ρωσίας στα Βαλκάνια, σύμφωνα με άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο: Ο «Turk Stream» πέθανε ζήτω ο «South Stream».
Η Μόσχα αναμένει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο , ενώ στην Χερσόνησο μας «διεισδύει» πλέον  και με πολιτικά μέσα με σκοπό να εγκαθιδρύσει φιλικά προσκείμενες κυβερνήσεις.
Η Δύση δεν πρέπει να λησμονεί σε καμία περίπτωση ότι η ΕΣΣΔ/Ρωσία έχει  «βαθιά ερείσματα» στις χώρες ιδιαίτερα του πρώην ανατολικού μπλοκ ( Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία) με τα οποία συνεργάζεται στενά. Όσο για την Ελλάδα , απλά οι Ρώσοι αναμένουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, λόγω της εντελώς άπληστης πολιτικής των Γερμανών , για να εισέλθουν στην συνέχεια  «εις τα ενδότερα».
Κομβικό σημείο αποτελούν οι εξελίξεις με την Τουρκία , η οποία θα πράξει το απονενοημένο είτε στα στενά , είτε στην βόρεια Συρία. Μετά από αυτό το σημείο οι εξελίξεις θα τρέχουν με «απίστευτη ταχύτητα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου