Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ερχονται 12.000 ραβασάκια για επιστροφή επιδοτήσεων



Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι «μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάκτησης» υπογραμμίζοντας ότι από τους 725.000 που έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις, μόνο οι 95.000 θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος των ποσών, επιβεβαιώνοντας πλήρως πρόσφατο δημοσίευμα του «Εθνους».
Με κοινή υπουργική απόφαση που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία, θα προβλέπεται η ανάκτηση, σε πρώτη φάση, από 12.000 αγρότες, ποσών άνω των 5.000 ευρώ, τα οποία
προέρχονται από τις αποζημιώσεις του «πακέτου» Χατζηγάκη. «Από τους 725 χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη -ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου- η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνον τους 95 χιλιάδες που είχαν πάρει πάνω από 1.000 ευρώ. Και γι' αυτούς τους 95.000 θα επιδιωχθεί να απαλλαγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, με εξαίρεση σε πρώτη φάση ένα μικρό τμήμα των αγροτών που έχει πάρει περισσότερα από 5.000 ευρώ και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε ετήσιες δόσεις, μέσω των ενισχύσεων που λαμβάνουν. Μιλάμε περίπου για 12.000 αγρότες που είναι σε αυτή την κατηγορία».
«Επομένως -τόνισε ο κ. Αποστόλου- η ανάκτηση σε αυτήν τη φάση θα περιοριστεί στο 1,65% του συνόλου των αγροτών του πακέτου Χατζηγάκη. Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται και η συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, προς αποφυγή γνωστών περαιτέρω επιβαρύνσεων, αλλά και υπηρετούνται αυτονόητοι λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης».
Οι διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκαν ότι από το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που κρίθηκαν ως παράνομες, μπορεί να εξαιρεθεί η ανάκτηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ενώ προβλέφθηκε και ο συμψηφισμός με μελλοντικές ενισχύσεις «de minimis».
Συγκεκριμένα, προβλέφθηκε η δυνατότητα χρήσης του ποσού που ορίζεται στον Κανονισμό 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση «de minimis», που για τη χώρα μας έχει ορισθεί στο ποσό των 109.260.000 ευρώ για τριετή περίοδο αναφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη απόπειρα ανάκτησης των ενισχύσεων από 12.000 αγρότες θα συγκεντρωθούν περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει σε επιπλέον μείωση των απαιτήσεών της.
Βολές
Ο κ. Αποστόλου πάντως υπογράμμισε ότι η τότε κυβέρνηση αγνόησε ακόμη και τη συμβατική υποχρέωση να ενημερώσει την ΕΕ ότι έδωσε κρατικές ενισχύσεις σε 725.000 αγρότες, ύψους 421 εκατ. ευρώ και πως αν είχε προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα των ενισχύσεων δεν θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση».
Πέραν πάντως του πακέτου Χατζηγάκη, υπάρχει το πακέτο Κοντού για ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ αλλά και υποθέσεις για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου