Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ το 2016, αύξηση 2.000 θέσεων στα ΤΕΙ



Με μια αύξηση εισακτέων στα ΤΕΙ και ειδικά της επαρχίας και αντίστοιχη μείωση των αριθμών τους στα αστικά κέντρα, μια πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα ξεκινήσει εφέτος η «κούρσα» για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, θα είναι εφέτος 69.985 άτομα, ενώ πλασματικά εμφανίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου η εικόνα γενικής αύξησης των θέσεων, η οποία όμως αφορά τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.
Για αυτά άλλωστε η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υφυπουργών αλλά και των εκπροσώπων του εθνικού διαλόγου έχει αναφερθεί συχνά στη σύνδεσή τους με τα πανεπιστήμια σε μια μελλοντική χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης (ή αλλιώς «Αθηνά 2»), ή την υποβάθμιση σε ΙΕΚ όσων από εκείνα δεν κριθεί ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι κατά 1.655 αυξάνονται για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες, δηλαδή καταγράφεται συνολικά μια αύξηση των θέσεων κατά 2,42% σε σχέση με πέρυσι.

Στα ΑΕΙ οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 43.855 (πέρυσι 44.200) με μια με μείωση 345 θέσεων. Στα ΤΕΙ οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 26.130 (πέρυσι 24.130) με μια αύξηση συνολικά 2.000 θέσεων.

Δείτε την κατανομή των εισακτέων ανά τμήμα σε ΑΕΙ και ανά ΤΕΙ.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου