Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Λουτρό αίματος στην Τουρκία. Ογδόντα νεκροί το 2016, από βομβιστικές επιθέσεις



Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας το 2016 στην Τουρκία, η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στα σύνορά της. Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία.

Παράλληλα, η Τουρκία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στα νοτιοανατολικά σύνορά της, μετά την κατάρρευση -τον περασμένο Ιούλιο- συμφωνίας εκεχειρίας, η εφαρμογή της οποίας τηρήθηκε για 2,5 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση έχει προκαλέσει το πιο άγριο ξέσπασμα βίας, από τη δεκαετία του '90.
AdTech Ad
Από το PKK ως το Ισλαμικό Κράτος
Οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό για την ικανότητα της Τουρκίας να προστατευτεί από την εξάπλωση των πολεμικών απειλών στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στις κουρδικές περιοχές.
Μία οργάνωση προσκείμενη στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην Άγκυρα, που κόστισαν τη ζωή 66 ανθρώπων. Η Τουρκία από την πλευρά της, θεωρεί ότι η κλιμάκωση της βίας από το κουρδικό στοιχείο πυροδοτείται από τις νίκες των Κούρδων μαχητών στις βόρειες περιοχές της Συρίας.
Ένας Τούρκος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους είναι υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε τη ζωή σε τρεις Ισραηλινούς και έναν Ιρανό, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, Εφκάν Αλά.
Έρημη πόλη η Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση
Η επίθεση του Τούρκου Τζιχαντιστή έχει προκαλέσει τον τρόμο στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης, με καταστήματα και δρόμους να παραμένουν έρημοι και την παρουσία της αστυνομία να είναι έντονη σε κάθε γωνιά. Η επίθεση του Τούρκου καμικάζι έλαβε χώρα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει την πλατεία Ταξίμ και τους γύρω δρόμους, τόσο για τα οχήματα, όσο και σε ότι αφορά στους πεζούς.
Πολλοί τουρίστες, όπως αναφέρει η Hurriyet, επέλεξαν την Κυριακή να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μερικά από τα πιο πολύβουα στέκια της Πόλης να δείχνουν ερειπωμένα 24 ώρες μετά την επίθεση.


Η περιοχή Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης θα ήταν μια οποιαδήποτε Κυριακή γεμάτη από κόσμο. Ακόμη και οι "μόνιμοι θαμμώνες μας δεν ήρθαν σήμερα" αναφέρει ένας από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή.


Βομβιστική επίθεση διέρρευσε τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ, πως έλαβε χώρα και στην "καλή περιοχή", το Νισάντασι, που θα αποκαλούσαμε το "Κολωνάκι της Πόλης". Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να ερημώσει και αυτή η συνοικία της Πόλης. "Είμαι πωλητής για περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω το Νισάντασι τόσο έρημο" αναφέρει Τούρκος επαγγελματίας.



Έρημες και οι αποβάθρες του μετρό το απόγευμα του Σαββάτου




Τέλος, ιδιαίτερα αισθητή ήταν η μειωμένη κίνηση ακόμη και στην παλιά πόλη, συγκριτικά πάντα με τον κόσμο που θα συναντήσει  κανείς σε περιοχές κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά. Άλλωστε το δελτίο κυκλοφορίας οχημάτων παρατήρησε πως η κίνηση μειώθηκε στο 6% της συνηθισμένης, μετά την επίθεση.
Αναβλήθηκε ο αγώνας Φενερμπαχτσέ και Γαλατασαράι
O αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων Φενερμπαχτσέ και Γαλατασαράι που είχε προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα αναβλήθηκε και οι φίλαθλοι απομακρύνθηκαν από το στάδιο καθώς το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για «σοβαρές πληροφορίες που ελήφθησαν» σχετικά με μια πιθανή απειλή στον τομέα ασφαλείας, μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα κι επιβεβαίωσαν οι αρχές.
Η ακύρωση του αγώνα, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 8 ώρα Τουρκίας και ώρα Ελλάδας αποφασίζεται μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη όπου έχασαν την ζωή τους 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον κυβερνήτη έπειτα από μία σύσκεψη με τις αθλητικές αρχές, διευκρίνισαν τα δίκτυα CNN-Türk και NTV.
«Ο αγώνας μετατέθηκε μετά την αξιολόγηση μιας σοβαρής πληροφορίας» που έκανε λόγο για τον κίνδυνο επίθεσης, επισημαίνεται, χωρίς να δοθούν επιπλέον λεπτομέρειες, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
Οι θεατές ενημερώθηκαν από τα μεγάφωνα του γηπέδου, ενώ τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν σύντομα από το σημείο.

Πηγή: ΑΠΕ/Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου