Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων άνω των 50 ετών



Προκηρύχθηκε το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά στην απασχόληση 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών με βάση το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναζητήσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και το μητρώο ανέργων του Οργανισμού τον υπάλληλο που επιθυμούν και με επιδότηση έως και 500 ευρώ τον μήνα.
Η επιχορήγηση θα ισούται με το 50% του μηνιαίου μισθού και των εργοδοτικών εισφορών που θα καταβάλλει η επιχείρηση για τον νέο υπάλληλο, ως κίνητρο για να ξαναμπούν στην
αγορά εργασίας μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 50 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ θα καλύψει συνολικά 15.000 θέσεις εργασίας για τουλάχιστον εννέα μήνες, με δυνατότητα επιμήκυνσης έως και εννέα ακόμη μήνες, εφόσον οι επιχειρήσεις το ζητήσουν, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μη μειώσουν τις θέσεις εργασίας, ούτε να αλλάξουν το καθεστώς απασχόλησης του προσωπικού τους σε όλο το διάστημα της επιχορήγησης και για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής θα έχουν επιχειρήσεις που κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν προβεί σε μειώσεις προσωπικού.
Το πλήθος των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών) μέσα στις οποίες συνυπολογίζεται και το προσωπικό με σχέση μερικής ή εποχικής απασχόλησης (αντιπροσωπεύοντας κλάσμα).
Η επιλογή των ανέργων
Τους ανέργους θα υποδεικνύει, με συστατικό του σημείωμα, ο ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία βιογραφικού των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων, ώστε να επιλέξουν το προσωπικό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.

Τα βιογραφικά θα περιλαμβάνουν την επαγγελματική ειδικότητα των ανέργων, την εργασιακή εμπειρία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις δεξιότητες καθώς και την περιοχή στην οποία διαμένουν. Προϋπόθεση είναι οι εργοδότες-επιχειρήσεις να έχουν παραλάβει κλειδάριθμο από τα ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ της περιοχής τους, με τον οποίο έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (e- services).
Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι 10 άνεργους υποψηφίους, των οποίων το βιογραφικό τους ενδιαφέρει. Οι άνεργοι που θα έχουν προεπιλεγεί, θα ενημερώνονται από τους εργασιακούς συμβούλους και θα υποδεικνύονται από αυτούς στον εργοδότη, ώστε να περάσουν από συνέντευξη. Μετά τις συνεντεύξεις ο εργοδότης θα ενημερώνει τα σχετικά πεδία μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την τυχόν πρόσληψη ή απόρριψη των υποδειχθέντων υποψηφίων. Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) αίτηση υπαγωγής - εντολή κενής θέσης - υπεύθυνη δήλωση, από την Πέμπτη 24 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου