Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Συμφωνία για το προσφυγικό αλλά σε...εθελοντική βάση.



Τα σημεία της συμφωνίας
Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία θα πάρει πίσω όλους τους Σύρους που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα μετά την Κυριακή, 20 Μαρτίου. Σε αντάλλαγμα θα μετεγκαθίστανται σε χώρες της ΕΕ σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.
Οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα μας έως ότου αρχίσει η μετεγκατάστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη.


Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

Τα ανταλλάγματα προς την Τουρκία:
Επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων. Το ποσό θα αυξηθεί στα 6 δισ. ευρώ.
Πρόωρη άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.
Πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Θα ανοίξει ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία (κεφάλαιο 33 - προϋπολογισμός) πριν από τον Ιούνιο, όχι όμως ένα από τα πέντε που μπλοκάρει η Κύπρος.
Η συμφωνία προβλέπει την προσφορά ενισχυτικού προσωπικού προς την Ελλάδα -συνοριοφύλακες, ειδικούς στα περί του ασύλου και διερμηνείς- από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συμφωνία υπάρχει και ένα νέο στοιχείο: Αν ο αριθμός των μεταναστών που επιστρέφουν πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε θα πρέπει να σταματήσει, καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.

Το κόστος της επιστροφής των προσφύγων θα ανέλθει στα 20 εκ. ευρώ μηνιαίως.

Στη συμφωνία υπάρχει και η πρόβλεψη ότι τούρκοι αξιωματικοί θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.


Το κείμενο των συμπερασμάτων:
Ι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική του για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολλά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής μας στάσης μπήκαν στη θέση τους σήμερα και αποδίδουν αποτελέσματα. Οι εργασίες σχετικά με άλλα στοιχεία προωθούνται, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να είναι η επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.
2. Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών της 7ης Μαρτίου, και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:
Περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει όσον αφορά τα hot spots, μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί στο να τεθούν σε λειτουργία όλα τα hot spots και να αυξηθεί η δυνατότητα για υποδοχή ατόμων. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για ελληνικές δομές ασύλου.
Η χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του ελληνο-τουρκικού Πρωτοκόλλου για την επανεισδοχή και τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, από την 1η Ιουνίου 2016. Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνέων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Η Επιτροπή θα συντονίσει και θα οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή. Η Επιτροπή θα υποβάλλει τακτικά έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου.
Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης που πρέπει να προσφερθεί για να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση. Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσα πρόσθετες συνεισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.
Επιτάχυνση της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Επόμενα λειτουργικά στάδια στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης», για το πώς μια αίτηση ασύλου από οικογένειες μεταναστών που περνούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα μπορεί να μην γίνει δεκτή, με βάση η έννοια της «πρώτης χώρας ασύλου» ή «της ασφαλούς τρίτης χώρας», σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
4. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα, όταν πρόκειται για τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την υποστήριξή του προς την Ιορδανία και τον Λίβανο. Απευθύνει έκκληση για ποσά που θα εκταμιευθούν αμέσως προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής και στις δύο χώρες.
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
7. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Φλεβάρη 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει στη Σύνοδο του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη βιώσιμης ανάπτυξης και ζωτικών σημασίας υποδομών και την κοινωνική συνοχή στη νότια γειτονιά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .
8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά προσεκτικό, σχετικά με τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και ζητεί να λάβει μέτρα, τα οποία μπορούν να καταστούν αναγκαία από την άποψη αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση των απανταχού λαθρεμπόρων και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το «κλειδί». Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, καθώς η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων, μετά από αίτησή του, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο στα ευρωπαϊκά σύνορα και την πρόταση του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν. Οι εργασίες θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν προς τα εμπρός για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, περιλαμβανομένου του κανονισμού του Δουβλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου