Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η πιο «πράσινη» πολυκατοικία που έχετε δει ποτέ βρίσκεται στην Λευκωσία



Τον Απρίλιο του 2015, στην οδό Στασινού 6, της Κυπριακής πρωτεύουσας, Λευκωσία, εγκαινιάστηκε ένα παράξενο κτίριο που θέτει νέα δεδομένα στην αστική ανάπλαση, με το όνομα «White Walls».
Η πολυκατοικία των 18 ορόφων και ύψους 67 μέτρων που φιλοξενεί καταστήματα, γραφεία και οικίες είναι ένα έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel σε συνεργασία με το κυπριακό γραφείο «Takis Sophocleous Architects».



Η εταιρεία Nice Day Developments Ltd η οποία έχει αναπτύξει το έργο Jean Nouvel Tower 25 – White Walls 


Το «μαγικό» στοιχείο αυτού του κτιρίου δεν είναι άλλο από τον «κάθετο» κήπο του, που επιτρέπει στα φυτά που βρίσκονται στα μπαλκόνια και στους άλλους χώρους να βρουν διέξοδο μέσα από τις εντέχνως κατασκευασμένες τετράγωνες οπές, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ενός πραγματικά «πράσινου κτιρίου».


Έκτος από αυτόν, που καλύπτει σχεδόν το 80% της νότιας πλευράς της πολυκατοικίας, χαρίζοντας προστασία στους κατοίκους του από το ζεστό κυπριακό καλοκαίρι, το κτίριο περιτριγυρίζεται και από ελιές ηλικίας 400 χρόνων.


Τα φυτά εκτός από την ρύθμιση της θερμοκρασίας αναλαμβάνουν και την προστασία από τον θόρυβο, τον αέρα και την μόλυνση, ενώ το συνολικό εμβαδόν των χώρων του κτιρίου είναι 10.000 τετραγωνικά μέτρα.


Εντυπωσιακό και το διώροφο ρετιρέ του κτιρίου που βρίσκεται όπως είναι αναμενόμενο στην κορυφή της πολυκατοικίας, διαθέτοντας μεταξύ άλλων και ιδιωτική πισίνα στην ταράτσα.


Η κατασκευή συνδυάζει αρμονικά τις πιο μοντέρνες τάσεις της αρχιτεκτονικής με τον παραδοσιακό κυπριακό σχεδιασμό των κτιρίων.







(Πηγή: designboom.com - φωτό: Γιωργής Γερολύμπος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου