Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αγαθή Μακρίδου "Το ιστορικό στοίχημα της Κεντροαριστεράς"



Ένα έτος και κάτι μήνες χρειάστηκαν μόνο για να καταρρεύσει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και η ρητορική ψεύδους και μίσους που καλλιεργούσε επί σειρά ετών. Σε ένα έτος και κάτι μήνες έδειξε σε όλη την κοινωνία, πως μπορεί να καταστραφεί ο οικονομικός,παραγωγικός και κοινωνικός ιστός και εν γένει μια ολόκληρη χώρα.
Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ο ρόλος του κεντροαριστερού χώρου και ποια θέση δύναται να καταλάβει στον πολιτικό χάρτη της πατρίδας , αλλά και στον χάρτη των εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων και εξελίξεων.

Η ταχεία ανασυγκρότηση ενός χώρου που θα κρατάει ίσες αποστάσεις από την καταστροφική αριστερά του κ.Τσίπρα και από την νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ.Μητσοτάκη είναι επιβεβλημμένη από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν αποστρέψει το πρόσωπο τους κι έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα και αναζητούν απεγνωσμένα ένα κλαδί το οποίο τελικά δεν θα σπάσει. Δυστυχώς, ο λαικισμός ακόμη βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα ακραία κόμματα τα οποία εκμεταλλεύονται τα προβλήματα και την απόγνωση που βιώνει ο ελληνικός λαός.
Πολύς λόγος γίνεται για το στίγμα που θα έχει αυτή η μεγάλη προοδευτική κεντροαριστερή παράταξη. Πολύς λόγος γίνεται για την μερίδα των πολιτών που θα εκπροσωπεί αυτή η παράταξη. Σε θεωρητικό επίπεδο αυτό είναι εύκολο, αλλά συνάμα και δύσκολο να γίνει. Είναι εύκολο, θεωρητικά, να προσδώσουμε έναν χαρακτηρισμό-μια οριοθέτηση, αλλά είναι δύσκολο να προσδώσουμε στίγμα.
Το στίγμα κάθε παράταξης προσδίδεται μέσα από τις πρακτικές προτάσεις για τα θέματα που μαστίζουν την κοινωνία. Όταν οι προτάσεις-θέσεις περιέχουν κοινωνικό πρόσημο, τότε το στίγμα , αυτομάτως, προσδίδεται από τους ίδιους τους πολίτες ως κεντροαριστερό, ως σοσιαλιστικό. Αντίθετα,όταν οι προτάσεις χαρακτηρίζονται από νεοφιλελευθερισμό, τότε πάλι αυτόματα οι πολίτες τους προσδίδουν το δεξιό στίγμα.
Άρα, η κουβέντα για τον ζωτικό χώρο της Κεντροαριστεράς πρέπει να κλείσει πρωταρχικά στο πρακτικό επίπεδο, με προτάσεις που θα λύνουν τα προβλήματα του πολίτη και θα έχουν επίκεντρο τον πολίτη και με μοναδικό γνώμονα την αλήθεια και την υπευθυνότητα. Από εκεί και πέρα οι πολίτες από μόνοι τους θα οριοθετήσουν και θα προσδώσουν το στίγμα που πρέπει να έχει η προοδευτική μας παράταξη.
Ιστορικά η Κεντροαριστερά πάντα αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό της υπευθυνότητας και της στήριξης της χώρας στις πιο δύσκολες εποχές. Τώρα ξαναέρχεται η ώρα της αλήθειας,της ευθύνης . Η ταχεία ανασύνταξη του ζωτικού χώρου της Κεντροαριστεράς είναι προς όφελος της κοινωνίας, είναι επιβεβλημμένη από την ίδια την κοινωνία και οφείλει να είναι ταχεία για το μέλλον της πατρίδας.
Μακρίδου Αγάθη
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

1 σχόλιο:

  1. Αγάθη μου ο λαός δεν είναι αγαθός! Πονηρεύτηκε, δε νομίζεις; Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 15 ελπίζοντας. Έγινε το δημοψήφισμα δίνοντας ώθηση και βάζοντας πλάτη στον Τσίπρα για να διαπραγματευτεί μια πιο ήπια συμφωνία. Θυμηθείτε: 62% πήρε θέση υπέρ του ΟΧΙ (στην πρόταση ΓΙΟΥΝΚΕΡ) δηλ. υπερ της άποψης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ως όφειλε έθεσε υποψη του λαού τη νέα συμφωνία (που θυμηθείτε ψήφισαν και οι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) και πάλι ο λαός του έδωσε 36%. Προφανώς έχει την άποψη ότι ακόμα κι ένα τρίτο μνημόνιο, είναι προτιμώτερο να το διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ παρά οι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Αναρωτιέμαι ποιος απ΄ αυτούς κομίζει το νέο στην πολιτική ζωή; Όταν η Ν.Δ. χρωστά στις τράπεζες 200 εκ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ άλλα τόσα και δεν τα εξυπηρετούν. Θαλασσοδάνεια δηλαδή! Αυτοί δεν μπόρεσαν να συμμαζέψουν το σπίτι τους. Σιγά μη σώσουν τη χώρα. Ακριβώς οι δικές τους πολιτικές οδήγησαν τη χώρα στα βράχια. Ας μείνουν λίγο στην άκρη κι ας αφήσουν το ΣΥΡΙΖΑ μπας και κάνει κάτι. 1,5 χρόνο έχει δεν έχει στην κυβέρνηση και δεν σήκωσε κεφάλι. Όλος ο κόσμος βλέπει ότι το παλεύει. μακάρι να πετύχει για το καλό όλων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή