Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας για χώρους μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στην Σκύδρα



Ούτε έκπληξη μας προκαλεί, ούτε «κεραυνό εν αιθρία» αποτελεί, το ενδεχόμενο λειτουργίας χώρου μετεγκατάστασης προσφύγων και στον Δήμο Σκύδρας. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ έχουν προειδοποιήσει, εδώ και πολύ καιρό, ότι η εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεων και συνθηκών της ΕΕ, που συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αποδέχονται τα υπόλοιπα κόμματα, λειτουργούν σε βάρος, τόσο των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, όσο και σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.
 Είναι ξεκάθαρο, ότι οι αποφάσεις αυτές στόχο έχουν να μετατρέψουν την χώρα, σε ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσης των προσφύγων, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
            Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης, σε διάφορα σημεία στη χώρα, ενδεχομένως και στην Σκύδρα, χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών και προϋποθέσεων για φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
            Τόσο η ανυπαρξία των απαραίτητων υποδομών, όσο και η πολιτική και πρακτική της ΕΕ, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των χώρων αυτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.
            Οι κάτοικοι της Σκύδρας, προσφυγικής καταγωγής οι ίδιοι, σε μεγάλο ποσοστό, πρέπει να ανοίξουν μέτωπο, τόσο, με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, όσο και με τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που φαντασιώνονται νέα Νταχάου και Άουσβιτς, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν το προσφυγικό πρόβλημα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους.
             Οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών οφείλονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς. Είναι οι ίδιοι (ΕΕ, ΝΑΤΟ), που σήμερα προσπαθούν με τις “λύσεις” που επιβάλλουν, να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για τα δικά τους συμφέροντα. Ήδη, με αφορμή το Προσφυγικό, έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
            Η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας» καλεί τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Σκύδρας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και με  αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσουν:
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Όχι στα hot-spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
Να δημιουργηθούν κατάλληλοι, ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων,που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση-υποδοχή-περίθαλψη-φιλοξενία-μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
Έξω η Frontex το ΝΑΤΟ και οι άλλοι  μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
27.2.2016
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου