Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Μετωπική εφ΄όλης της ύλης στη Βουλή



Στη διαγραφή με απόλυτο τρόπο κάθε σεναρίου περί πρόωρων εκλογών προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας το «αίτημα» του Κ. Μητσοτάκη για νέες κάλπες εν μέσω μιας άγριας πολιτικής αντιπαράθεσης εφ' όλης της ύλης μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με φόντο τα ζητήματα της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας με τη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η εξάντληση της τετραετίας και μάλιστα προέβλεψε με νόημα το ενδεχόμενο να κερδίσει για τέταρτη φορά τις εκλογές και ο Κ. Μητσοτάκης να αποδειχθεί «ο νεότερος αρχηγός της γαλάζιας παράταξης που φεύγει νωρίτερα».
Δεν παρέλειψε, δε, να υποστηρίξει την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επίτευξης κορυφαίων στόχων, όπως η αύξηση των δημοσίων εσόδων παρά τα αναμενόμενα μέσα στο 2015. Επέμεινε στα θέματα της Δικαιοσύνης και στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ επεχείρησε να αποδομήσει τα περί «αριστερής παρένθεσης», λέγοντας στη ΝΔ ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» κι ότι «κάποιοι ζεσταίνουν αυτά τα σενάρια γιατί σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη διαπλοκή».
Νωρίτερα, σε υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, κορυφώνοντάς τη στην πρόταση «αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε με τις προτεραιότητες της δικής του ατζέντας την εισήγησή του στη Βουλή και αναφέρθηκε καταγγελτικά στο έργο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας στον πρωθυπουργό ότι «είναι κατηγορούμενος για τα κατά συρροήν ψεύδη του».



Υψηλοί τόνοι


Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε στη συνέχεια με τα πιο μελανά χρώματα «τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση», τονίζοντας ότι «εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Η αγορά στενάζει».
«Σήμερα προσπάθησα να δώσω στοιχεία και να σας καλέσω να απαντήσετε σε αυτά, εσείς πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακέρα, για την πρόταση για εξεταστική, για την επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens. Μας είπατε μόνο ότι σε μια κανονική χώρα το Κοινοβούλιο δεν συζητά για τη Δικαιοσύνη. Στη δημοκρατία που υπάρχει η διάκριση των εξουσιών, η μία λειτουργία οφείλει να ελέγχει την άλλη. Προφανώς και συζητάμε και για τη Δικαιοσύνη στο Κοινοβούλιο και παίρνουμε και αποφάσεις που την αφορούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ για τον... λογογράφο του και εκδότες από συγκροτήματα του Τύπου. «Σας καλώ να ανακαλέσετε τα περί παρακράτους», είπε, δε, στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην υπόθεση εκβιαστών και προτρέποντας τη ΝΔ να δώσει συγχαρητήρια στο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. για την αποκάλυψη.
Ο δε αρχηγός της ΝΔ επέρριψε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση για την «αποτυχημένη διαχείριση του Προσφυγικού». «Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα, απομονωμένη όσο ποτέ και στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ανθρώπινων ψυχών. Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων έχει εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει εκχωρηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών», ισχυρίστηκε, ενώ χαρακτήρισε «αυτοεξευτελισμό» την ταυτόχρονη παρουσία των Μουζάλα - Καμμένου στα υπουργικά έδρανα, μετά το βέτο του προέδρου των ΑΝΕΛ που ανακλήθηκε de facto.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Αλέξης Τσίπρας



Εξεταστική για δάνεια - Επιτροπή για Siemens



Με την υπενθύμιση 13 «νομοθετικών παρεμβάσεων» για τις οποίες κατηγόρησε ευθέως τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη σφοδρή επίθεση στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, «εισέβαλε» χθες το βράδυ στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, με την πρωτομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με σκληρά λόγια, αλλά και με κάλεσμα προς τον νέο αρχηγό της ΝΔ να στηρίξει την επιχείρηση πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να μην καλύπτει ευθύνες του προηγούμενου πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» στα κόμματα (κυρίως στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ) και προανήγγειλε τη συγκρότηση Επιτροπής (με τη συμμετοχή και πολιτικών προσώπων) για την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens - «να συμμετάσχετε και εσείς», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη. Με την πρωτομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και εξαρχής στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων και ξεκίνησε την επίθεση κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση για την -όπως είπε- δήθεν παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου, αποκαλύπτοντας δε ότι ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης του είχε εγγράφως διαμαρτυρηθεί για την υπόθεση Βγενόπουλου.
«Μιλάτε για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι τη συζήτηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Τσατάνη. Γνωρίζετε βεβαίως ότι για την εν λόγω υπόθεση στην οποία εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις και τις πιθανές παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο», τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι «θα αναμένουμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης» και συνέχισε κραδαίνοντας 13 «χαριστικές περιπτώσεις» ή παραλείψεις, όπως υποστήριξε.
«Σήμερα θέλω να δεσμευτώ προσωπικά ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει τελειώσει επειδή φροντίσατε να αμνηστεύσετε προκαταβολικά τους ευεργέτες σας. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν μέχρι κεραίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το παιχνίδι των θαλασσοδανείων έχει τελειώσει οριστικά. Είτε τα θαλασσοδάνεια αφορούν κάποιους υπερχρεωμένους μιντιάρχες, είτε κάποιους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τους συνεργάτες τους, είτε τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί εδώ έχουμε φτάσει στον πραγματικό κόμβο του παλιού συστήματος εξουσίας που λειτούργησε σαν το απόλυτο τρίγωνο της αμαρτίας».
Ειδική μνεία έκανε σχετικά με την υπόθεση Παπασταύρου, με αναφορές στις... παρθένους Νήσους, καλώντας επίσης τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο πολιτικό ερώτημα γιατί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου.
Ανάμεσα στις 13 περιπτώσεις που ανέδειξε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός ήταν επίσης και αυτές για τις λίστες Λαγκάρντ, Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μπόργιανς κ.ά., σημείωσε πρωτοβουλίες στη Βουλή για λιμνάζουσες δικογραφίες που θα ελεγχθούν τάχιστα, ενώ ζήτησε εξηγήσεις από την ηγεσία της ΝΔ για τις σχέσεις με την υπόθεση των δημοσιογράφων φερόμενων εκβιαστών.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ



Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, παραιτηθείτε



Σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, κορυφώνοντάς τη στην πρόταση «αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε». Είχε προηγουμένως επισημάνει ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, με καλό καπετάνιο, σχέδιο και πυξίδα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε με τις προτεραιότητες της δικής του ατζέντας την εισήγησή του στη Βουλή και αναφέρθηκε καταγγελτικά στο έργο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας στον πρωθυπουργό ότι «είναι κατηγορούμενος για τα κατά συρροήν ψεύδη του».
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε στη συνέχεια με τα πιο μελανά χρώματα «τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση», τονίζοντας ότι «εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Η αγορά στενάζει». Επέρριψε επίσης ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του Προσφυγικού. «Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα, απομονωμένη όσο ποτέ και στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ανθρώπινων ψυχών. Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων έχει εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει εκχωρηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών», είπε, ενώ χαρακτήρισε «αυτοεξευτελισμό» την ταυτόχρονη παρουσία των Μουζάλα - Καμμένου στα υπουργικά έδρανα, μετά το βέτο του προέδρου των ΑΝΕΛ που ανακλήθηκε de facto.
Εκανε λόγο για το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα «είστε σαρξ εκ της σαρκός του δημαγωγικού λαϊκισμού που κυριάρχησε για χρόνια στον τόπο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Κατήγγειλε την απόφαση να δοθεί σε ένα άτομο η ανώτερη πειθαρχική εξουσία και η δυνατότητα να εγκαλεί εισαγγελείς. «Πουθενά στον ευνομούμενο κόσμο δεν ελέγχονται δικαστικοί λειτουργοί από μονοπρόσωπο όργανο!», τόνισε. Προσέθεσε επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχουν δύο υπουργοί Δικαιοσύνης, «ο υπουργός και ο αναπληρωτής του για να παρακολουθεί τις κρίσιμες υποθέσεις αυτές που συνιστούν πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις: Να προωθηθεί συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του άρθρου 86. Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και να καταργηθεί η διάταξη με την οποία ένα πρόσωπο μπορεί να ελέγχει δικαστικούς λειτουργούς. Να ανακτήσει τις αρμοδιότητές του το ΕΣΡ.
Στη δευτερολογία του ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε να καταγγέλλει προσπάθεια από την πλευρά του κ. Τσίπρα να μετατοπίσει το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντος από τα «πραγματικά προβλήματα» στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Του πρότεινε να ψηφίσει τη σύσταση εξεταστικής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τη δανειοδότηση των ΜΜΕ, αν συμφωνήσει και ο πρωθυπουργός στη σύσταση εξεταστικής για τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και το τρίτο Μνημόνιο.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου