Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Γερμανός πολιτικός ξεσήκωσε τους πρόσφυγες



Το τεντωμένο σχοινί στο οποίο ισορροπεί τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την προσφυγική κρίση, κινδυνεύει να κοπεί οριστικά.
Το τεντωμένο σχοινί στο οποίο ισορροπεί τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την προσφυγική κρίση, κινδυνεύει να κοπεί οριστικά​
Μόλις δύο ημέρες πριν από την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής το Μαξίμου «βουλιάζει» στον
βάλτο της Ειδομένης και στους «χειμάρρους» της απόγνωσης στα σύνορα με τα Σκόπια, στις απαιτήσεις της Τουρκίας, στη δημοσκοπικά και εκλογικά «γερασμένη» κα Μέρκελ και -τώρα- και στην «άσκηση εξωτερικής πολιτικής» από κάποιες «ύποπτες» ΜΚΟ, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνη προβοκάτσια» εν όψει της Συνόδου Κορυφής τα φυλλάδια στην αραβική γλώσσα που μοιράστηκαν στον πρόχειρο καταυλισμό, εκτιμώντας ότι ίσως κάποιοι θέλουν να προκαταλάβουν την απόφαση της ευρωτουρκικής συνόδου και να σιγουρέψουν ότι τα σύνορα θα παραμείνουν επ' αόριστον κλειστά. Τα φυλλάδια καλούσαν τους εγκλωβισμένους να ακολουθήσουν αφύλακτους δρόμους στα σύνορα για να περάσουν στα Σκόπια και από εκεί στη Γερμανία, γεγονός που οδήγησε στην απεγνωσμένη «απόδραση» των περίπου 1.000 πεινασμένων, εξαντλημένων, έτοιμων να ρισκάρουν τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους προσφύγων.

Γερμανός πίσω από το φυλλάδιο...;

Όπως έγινε γνωστό, το φυλλάδιο που έφθασε στα χέρια των προσφύγων στην Ειδομένη και τους οδήγησε στη φυγή προς τα Σκόπια φέρει την υπογραφή «Kommando Norbert Blüm».

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει πως ο Νόρμπερτ Μπλουμ είναι ο πρώην υπουργός Εργασίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ. Ο συγκεκριμένος άνδρας βρίσκεται στην Ειδομένη από το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού δρόμου». Ο 81χρονος Μπλουμ θα διανυκτέρευε δίπλα σε σκηνές προσφύγων, στέλνοντας έτσι το δικό του μήνυμα συμπαράστασης.

Πρόσφυγας μιλώντας στην «Daily Mail» τονίζει ότι το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στην Ειδομένη έφερε την υπογραφή του Γερμανού πολιτικού. «Τα φυλλάδια λένε ότι, αν μπορέσουμε να περάσουμε το ποτάμι και μπούμε στην πΓΔΜ, μπορούμε στη συνέχεια να πάμε στη Γερμανία. Είπαν ότι η πΓΔΜ ήταν στα 500 μέτρα από την άλλη πλευρά του ποταμού. Είχαν υπογραφεί από έναν Γερμανό πολιτικό» αναφέρει.


Αρνείται ο πρώην υπουργός

O πρώην υπουργός Εργασίας Νόρμπερτ Μπλουμ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε και διέμεινε σε σκηνή με τους πρόσφυγες της Ειδομένης, διέψευσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild την ανάμειξή του στη σύνταξη του φυλλαδίου που τους μοιράστηκε. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω φυλλάδιο στα αραβικά υπογραφόταν από την «Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ».

O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε συγκεκριμένα: «Ελαβα εκ των υστέρων γνώση αυτού του φυλλαδίου. Δεν ξεκίνησε από μένα αυτή η ενέργεια» και πρόσθεσε ότι κατανοεί την κατάσταση των προσφύγων: «Oι πρόσφυγες είναι απελπισμένοι. Η κατάσταση των ανθρώπων εκεί είναι τρομερή. Δίπλα μου κατασκήνωνε μια οικογένειες με μωρά πέντε ημερών. Τα βρέφη βρίσκονταν μέσα σε υγρές σκηνές και πάγωναν».

Αργά αντανακλαστικά

Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση κατακρίνεται ότι έχει εξ ολοκλήρου αφήσει την κατάσταση στην Ειδομένη στα χέρια των ΜΚΟ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τώρα, αποδεικνύοντας ότι τα αντανακλαστικά είναι αργά, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, να βρει ποιοι και γιατί διένειμαν τα φυλλάδια και να αποφύγει την πυροδότηση διπλωματικού επεισοδίου με τα Σκόπια.

Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση κατακρίνεται ότι έχει εξ ολοκλήρου αφήσει την κατάσταση στην Ειδομένη στα χέρια των ΜΚΟ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων​
Η αντιμετώπιση του ζητήματος γίνεται και πάλι με πειραματικό τρόπο και τεράστια καθυστέρηση. Το Μαξίμου, με διερμηνείς που θα στείλει στην Ειδομένη, θα «καλέσει» τους πεινασμένους αυτούς ανθρώπους να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση και να πάνε σε δομές φιλοξενίας, γεγονός που μοιάζει απίθανο δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς συνεχίζουν να έχουν την ελπίδα ότι τα σύνορα τουλάχιστον για αυτούς θα ανοίξουν και είναι αποφασισμένοι να μη φύγουν από την Ειδομένη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή:
για διακριτική παρακολούθηση των χώρων όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να αποφευχθεί νέο παρόμοιο περιστατικό και
για ενίσχυση της περιμετρικής φρούρησης στα σύνορα, ειδικά στα σημεία όπου υπάρχουν πιθανά περάσματα.

Αδιάλλακτη στάση από την πΓΔΜ
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι αποφασισμένη -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- να κρατήσει τα σύνορα κλειστά και να στείλει πίσω όσους πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να φθάσουν στη Γευγελή.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει επίσημο αίτημα από τη σκοπιανή πλευρά για επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να το εξετάσει βάσει των προβλεπόμενων.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου βρίσκεται για ακόμη μία φορά με την πλάτη στον τοίχο, καθώς, αν δεν δεχτεί πίσω τους ανθρώπους που έφυγαν από την Ειδομένη, θα «ρισκάρει» το ενδεχόμενο πυροδότησης έντασης με τα Σκόπια κι αν τους δεχθεί, ουσιαστικά θα «νομιμοποιεί» την πολιτική των κλειστών συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου