Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.



Η Πολωνία αρνείται στο εξής να υποδεχτεί μετανάστες στο έδαφος της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων που έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο, με αφορμή τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
"Μετά από αυτά που συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι συμφωνούμε να δεχτούμε οποιονδήποτε αριθμό μεταναστών" είπε η Σίντλο
μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Superstacja.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε δεχτεί να φιλοξενήσει περίπου 7.000 πρόσφυγες, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει η προηγούμενη, κεντρώα κυβέρνηση της Εύας Κόπατς.

Επίσης, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια διμερή συμφωνία με τη Ρωσία που απαγορεύει τη διέλευση μεταναστών από τα σύνορα των δύο κρατών, μέσω της οποίας τα δύο μέρη επιδιώκουν να κλείσει η Αρκτική οδός με κατεύθυνση το Χώρο Σένγκεν.

"Μόνον οι υπήκοοι της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας (...) θα περνούν τα σύνορα μέσω των διελεύσεων Σάλα και Ράγια-Γιοοσέπι της βόρειας Φινλανδίας", αναφέρει ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.

"Ο σκοπός αυτών των περιορισμών είναι να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη παράνομη μετανάστευση", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία, ισχύος έξι μηνών, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Σάουλι Νιινίστε και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την τυπική επικύρωσή της στα δύο κράτη.

Πάνω από 1.700 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Σύροι, εισήλθαν στο χώρο Σένγκεν μέσω αυτών των δύο συνοριακών φυλακίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Η Φινλανδία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδέχθηκε 32.000 αιτούντες άσυλο την περασμένη χρονιά.

Στη φινλανδική Λαπωνία άρχισαν να φθάνουν στις αρχές της χρονιάς αιτούντες άσυλο στους οποίους δεν επιτρεπόταν πλέον να περάσουν τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας, βορειότερα.

Το 2015 περίπου 5.500 άνθρωποι ακολούθησαν την Αρκτική οδό με κατεύθυνση τη Νορβηγία. Η ροή προσφύγων και μεταναστών ανακόπηκε τον Δεκέμβριο, όταν το σκανδιναβικό βασίλειο απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτειά του μεταναστών που ζούσαν νόμιμα στη Ρωσία ή διέρχονταν από τη χώρα, προχωρώντας στην επαναπροώθησή τους.

Η Νορβηγία, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες διότι εγκατέλειπε στην τύχη τους στη ρωσική Αρκτική —υπό πολικές θερμοκρασίες— τους μετανάστες, ανάμεσά τους και ανθρώπους που είχαν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, σταμάτησε αυτές τις απελάσεις στα τέλη του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου