Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία διέταξε ο Πούτιν



Όπως υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, η στρατιωτική επέμβαση της χώρας του πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της και τώρα η Μόσχα θα εστιάσει στην ειρηνευτική διαδικασία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία λέγοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της, σε μία κίνηση που δείχνει ενδεχομένως βούληση της Μόσχας να επιταχύνει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες της Γενεύης.


Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από αύριο προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

«Η αποστολή που ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκε και, κατά συνέπεια, δίνω εντολή στο υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει από αύριο την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών μας δυνάμεων από την Αραβική Συριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πούτιν στον Σεργκέι Σόιγκου, όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για «να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση».
Κρεμλίνο: Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Συρίας δεν συζήτησαν το μέλλον του Ασαντ


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και τη Συρίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν συζήτησαν το μέλλον του Ασαντ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας σήμερα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ασαντ δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «ελπίζει πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου RIA.

Η Συρία και η Ρωσία συμφώνησαν στον περιορισμό των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, αφού αυτές συνέβαλαν στις στρατιωτικές επιτυχίες των συριακών δυνάμεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συριακή προεδρία.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στην κίνηση αυτή, η οποία συνάδει «με τη διατήρηση του τερματισμού των εχθροπραξιών και με την κατάσταση επί του πεδίου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία δεσμεύθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Από τη Γενεύη, η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τη ρωσική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι μία σοβαρή κίνηση αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων θα ασκήσει πίεση επί της ηγεσίας της Δαμασκού και θα δώσει θετική ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Εάν υπάρξει σοβαρότητα στην εφαρμογή της απόσυρσης, αυτό θα δώσει θετική ώθηση στις συνομιλίες», δήλωσε ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

«Εάν πρόκειται για σοβαρό βήμα, θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο πίεσης επί του καθεστώτος, διότι η ρωσική υποστήριξη διατήρησε το καθεστώς. Η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου