Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΔΝΤ: Επιμένει για βαριά μέτρα, αλλά βλέπει πρόοδο και επιστροφή κουαρτέτου



Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις. «Δεν είμαστε σκληροί είμαστε ρεαλιστές» σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΕΕ και Αθήνα και αποδεικνύοντας ότι οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένουν ένα παιχνίδι για γερά νεύρα.

Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από την επίτευξη των «πολύ φιλόδοξων» συμφωνημένων στόχων, είπε, ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή Τόμσεν ότι ή θα ληφθούν μέτρα ή θα μειωθούν οι στόχοι του προγράμματος ή θα υπάρξει γενναία μείωση χρέους.

Πάντως, παρά το χάσμα που, όπως φαίνεται, παραμένει μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ στα δημοσιονομικά, ο Ράις προανήγγειλε έγκαιρη επιστροφή του ΔΝΤ και των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, μιλώντας μάλιστα για «καλή πρόοδο» στο χθεσινό «μυστικό δείπνο» των θεσμών.

Μήπως η πρόοδος αφορά συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, εύλογο ερώτημα που προκύπτει.

Σημείωσε μάλιστα ότι το Ταμείο «συμμερίζεται το στόχο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Τη Δευτέρα θα ξέρουμε πότε έρχεται το κουαρτέτο

Για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, έκανε λόγο απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τζέρι Ράις. Ο ακριβής χρόνος, είπε, θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόοδος στις συναντήσεις ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά....

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως χθες (Τετάρτη) υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν, χωρίς να αποκαλύψει ποιοι άλλοι μετείχαν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη» είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμησή του ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

Όπως τόνισε, «oι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε τίποτα επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους», συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό που συμφωνήθηκε ήταν πολύ φιλόδοξοι στόχοι -μια ξεκάθαρη αιχμή προς την ΕΕ.

Ο Πολ Τόμσεν προσπάθησε να εξηγήσει πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, κάτι που δεν είχε γίνει, είπε. Συμπλήρωσε πως για να πιαστούν οι στόχοι χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (όπως είχε υποστηρίξει και ο Π.Τόμσεν) και «έχουμε παραδεχτεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης».

Αυτός είναι ο λόγος, προσέθεσε, που υποστηρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μικρότερες αν υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους, όπως λέμε πάντα.

«Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για αυτά τα δυο σκέλη».

Απαντώντας αν μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» ώστε να προχωρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και αν δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο από το πρόγραμμα, χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «εξαιρετικά απίθανο».

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο υποστήριξε με σθένος από πέρυσι το καλοκαίρι την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.

«Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου