Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Επιστολή Καρασμάνη σε Καμμένο για την πρόθεση εγκατάστασης προσφύγων στα Άθυρα



Από το γραφείο τύπου του βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Καρασμάνη λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου:



"Την ορθότητα της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό εγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Γιαννιτσών – όπως ο ίδιος ο Βουλευτής του είχε ζητήσει και με Ερώτησή του στη Βουλή και στην προ εβδομάδος συνάντησή τους - υπογραμμίζει ο Γιώργος Καρασμάνης με επιστολή του προς τον Πάνο Καμμένο. Του επισημαίνει ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποσύρει και την  απόφασή του για τη δημιουργία προσφυγικών εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθύρων, διότι και εκεί οι χώροι είναι παντελώς ακατάλληλοι να φιλοξενήσουν ανθρώπινες υπάρξεις.

            Υπενθυμίζει μάλιστα στον Υπουργό ότι, όταν κατά τη συνάντησή τους ο ίδιος είπε στον Γιώργο Καρασμάνη «να του υποδείξει ο Δήμος Πέλλας άλλο κατάλληλο χώρο», ο Βουλευτής του ξεκαθάρισε αμέσως ότι «πουθενά στο Νομό Πέλλας δεν υπάρχει τέτοιος χώρος» και ότι πρέπει να τον αναζητήσει εκτός Νομού, όπου υπάρχουν χώροι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, κοντά στα σύνορα και με πρόσβαση προς αυτά.      
            Τέλος του επαναλαμβάνει ότι αυτό το τεράστιο εθνικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί  με πιέσεις για εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά με σωστό σχεδιασμό και με σεβασμό στο δράμα ξεριζωμένων ανθρώπων – όπως επιτάσσει ο Ελληνικός Πολιτισμός και η παγκόσμια αναγνωρισμένη ελληνική φιλοξενία.
05/02/2016

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής:




ΕΠΕΙΓΟΝ Γιαννιτσά 04/02/2016
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
κον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΜΜΕΝΟ

Αγαπητέ Υπουργέ
            Κατ αρχήν θέλω να υπογραμμίσω ότι πολύ σωστά έπραξες που απέσυρες την απόφασή σου για την εγκατάσταση προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ¨Φιλιππάκου¨ των Γιαννιτσών, όπως σου είχα ζητήσει τόσο με τη σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή, όσο και με την προ ημερών συνάντησή μας για το ίδιο θέμα. Να υπενθυμίσω επίσης ότι, όταν μου είπες να σου υποδείξει ο Δήμος Πέλλας, «έναν άλλο χώρο κατάλληλο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και φιλοξενίας», σου ξεκαθάρισα αμέσως ότι «τέτοιος χώρος δεν υπάρχει πουθενά στο Νομό μας». Και, μάλιστα, σε ενημέρωσα ότι επειδή γνωρίζω από τη μια άκρη στην άλλη την ελληνική μεθόριο έχοντας υπηρετήσει 32 μήνες εκεί, υπάρχουν αλλού χώροι κατάλληλοι κοντά στα σύνορα, σε απόσταση δηλαδή 10 έως 20 χιλιομέτρων και με πρόσβαση προς αυτά.
Κατόπιν αυτών, με εξέπληξε δυσάρεστα η απόφασή σου να επιλεγεί χώρος έξω από το Δημοτικό Διαμέρισμα Αθύρων που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Αξιό. Χώρος και αυτός παντελώς ακατάλληλος, που επίσης δεν πληροί ούτε τους στοιχειωδέστερους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν είναι δηλαδή χώρος αυτός να εγκατασταθούν άνθρωποι – πολλώ δε μάλλον παιδιά – καθώς, εκτός όλων των άλλων, σε λίγους μήνες όπως κάθε χρόνο, θα έχει γεμίσει από σμήνη κουνουπιών, θα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια εστία μόλυνσης και δεν θα μπορεί να σταθεί ψυχή ζώσα.
Εκεί θα στείλουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά, αυτές τις οικογένειες; Αυτός θα δείξουμε ότι είναι ο πολιτισμός μας ως Ελλήνων; Αυτή θα είναι η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ελληνική φιλοξενία; Αυτή θα είναι η συνεισφορά μας σ’ αυτούς τους ξεριζωμένους;

Υπουργέ
            Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συζητάς τα επιχειρήματα που σου παρατίθενται. Ακόμη σημαντικότερο βέβαια, εκτιμώ το γεγονός ότι τα αποδέχεσαι όταν διαπιστώνεις ότι είναι ορθά και δεν εμμένεις σε εσφαλμένες αποφάσεις, όπως έπραξες με το στρατόπεδο των Γιαννιτσών και όπως σου είχα ζητήσει και με την Ερώτησή μου στη Βουλή αλλά και κατά τη συνάντησή μας.
            Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι το ίδιο θα πράξεις και τώρα, μη εμμένοντας στο σχέδιο για εγκατάσταση προσφύγων στα Άθυρα. Άλλωστε, όπως σου έχω ήδη πει, γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό το τεράστιο εθνικό πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με βεβιασμένες αποφάσεις, ούτε με αποφάσεις και κινήσεις, απότοκους πιέσεων για εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Λύνεται μόνον με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τρόπο δίκαιο, αντάξιο του πολιτισμού μας και με σεβασμό στο δράμα αναξιοπαθούντων θυμάτων όπως οι πρόσφυγες."
Φιλικά

Γιώργος Καρασμάνης

4 σχόλια:

  1. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ. ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πείτε στον αξιολύπητο ΄΄κύριο΄΄ Καρασμάνη ότι είμαστε πολλοί εδώ στην Πέλλα που θέλουμε να έρθουν προσωρινά πρόσφυγες. Θα τους φιλοξενήσουμε, θα τους ταίοσυμε και θα δώσουμε τη βοήθεια μας όπως κάνουμε μήνες τώρα. Αυτός ο τόπος φημίζεται για τους ανθρωπους με αισθήματα.Δεν είναι όλοι σαν τα μούτρα του.Επίσης να ξέρετε ΄΄κυριε'' Καρασμάνη ότι μιλάμε για ανθρώπους αν βέβαια έχετε ακουστά τι σημαίνει η λέξη άνθρωπος.Γιατι δεν νομίζω να συναναστρέφεστε πια με ανθρώπους. Τα θερμα μου συλληπητήρια.Αλέκα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κύριε Καρασμάνη δεν σας καταλαβαίνω. Ενώ λέτε ότι γνωρίζετε πιθαμή προς πιθαμή, από το ένα άκρο ως το άλλο την ελληνική μεθόριο και λέτε ότι υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενήσουν αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους δεν τους ονομάζεται. Γιατί;
    Σίγουρα ναι, όπως λέτε είναι εθνικό θέμα και δεν ¨τα κρεμάμε όλα στα μανταλάκια¨ . Από την άλλη λέτε ότι υπάρχουν πιέσεις για εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε γιατί δεν τους ονομάζετε; Αφήνεται όμως να διαρρεύσει από τους κύκλους σας ότι υπάρχουν 10 κατάλληλοι χώροι στην ελληνική μεθόριο που πληρούν τους κανόνες υγιεινής και μάλιστα έναν που άκουσα και τον έχετε προτείνει στον Καμμένο, έχω μείνει άφωνος που μέχρι στιγμής μένει ανεκμετάλλευτος. Υπάρχει Κέντρο Νεοσυλλέκτων που τώρα δεν λειτουργεί, με σύγχρονες εγκαταστάσεις , με μεγάλο εστιατόριο που έχει σύγχρονο εξοπλισμό, που θα μπορούσε να θρέψει 10 χιλιάδες κόσμο. Πιο μπροστά φιλοξενούσε 2 χιλιάδες νεοσύλλεκτους στις καλύτερες κτηριακές εγκαταστάσεις ξενοδοχειακού τύπου, υπάρχει δίπλα χώρος επίπεδος που μπορούν να στηθούν 2 χιλιάδες σκηνές, υπάρχει σύγχρονη λέσχη καθώς επίσης ακριβώς δίπλα στο στρατόπεδο υπάρχει αεροδιαδρομος ο οποίος είναι ανενεργός και είναι μεγάλης έκτασης. Είναι πολύ κοντά στα σύνορα με πρόσβαση προς αυτά για να υπάρχει και η ελπίδα στους πρόσφυγες ότι κάποια στιγμή μπορεί να φύγουν.
    Το 2013 αυτό το Κέντρο νεοσυλλέκτων έκλεισε, το Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση για να γίνει Κέντρο κλειστού τύπου για λαθρομετανάστες, για επωφεληθούν τα οφέλη που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Όμως δεν τελεσφόρησε και τώρα αξιωματούχοι της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ¨ποιούν την νήσσαν¨ και δεν επιτρέπουν να γίνει Κέντρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.
    Είναι δυνατόν να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες δίπλα στον Αξιό, δίπλα στα έλη, να τρυπάει το αγιάζει τα κόκκαλα τους, σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι ζέστες, μέσα στα σμήνη των κουνουπιών και τη βρωμιά …; Μπορούν να ζήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι εκεί ή στις καπναποθήκες ή στα σφαγεία ή στο Ταλαμπά την πυριτιδαποθήκη , που οι δικοί μας οι έξυπνοι πρότειναν ως εναλλακτικές λύσεις;
    Γιατί τόση επιπολαιότητα; Γιατί τόση προχειρότητα; Δεν ήξεραν; ας ρώταγαν.
    Και προτείνουν χώρους χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής που ισοδυναμούν με βάρβαρη και ξένη προς τον πολιτισμό μας μεταχείριση αυτών των ανθρώπων;
    Να απαντήσουν και να δώσουν εξηγήσεις γιατί έχουν ευθύνες που δώσανε δικαίωμα στους φασίστες να κάνουν όλα αυτά τα έκτροπα και ταυτόχρονα που δεν ελέγξανε αυτούς τους κομματικούς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν επιτρέπουν αυτό το Κέντρο Νεοσυλλέκτων που έχει εγκαταστάσεις ξενοδοχειακές τύπου να γίνει Κέντρο Φιλιξενίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε καρασμανη τον Φεβρουάριο έστειλες την επιστολή; Πολύ μπροστά είσαι τελικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή