Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τι θα ζητήσει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής



Οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. 
Υπήρξε μάλιστα ενημέρωση από τους υπουργούς, οι αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού.

Κορμός των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες. Κατ'αρχήν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού η ελληνική κυβέρνηση θα αναφερθεί στο γεγονός ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Επίσης, αναμένεται να γίνει ξεκάθαρο στους εταίρους ότι ναι μεν η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση θα επικαλεστεί τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
Αναμένεται μάλιστα να καταστεί σαφές από την ελληνική πλευρά ότι οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών, καθώς αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.
Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης η Ελλάδα θα απαιτήσει να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί άμεσα η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, επισημαίνεται, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια η ελληνική πλευρά τονίζει ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναφορά και στην στάση της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση, ενώ  «άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο». 
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ως απαράδεκτη και μη ανεκτή από την Ελλάδα τη μονομερή ενέργεια κρατών-μελών επί της βαλκανικής οδού σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε., με την επισήμανση ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βασικά προβλήματα τα οποία είναι ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, οι συμμετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο αναγνώρισαν ότι «η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας.  Ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό της χώρας, την Ευρώπη και την Τουρκία».
Οπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Πρόσθεσε πως «ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην  Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας». 
Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο, σημείωσε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα και πως ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά.
Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ.  Βίτσας.
«Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά. Πρέπει να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας», κατέληξε. 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου