Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ο Σόιμπλε "φρενάρει" τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.



Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι είναι αντίθετος για λόγους αρχής σε κάθε νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν δεχθεί να ανοίξουν τη συζήτηση για το θέμα αυτό.
"Ειλικρινά, δεν έχω επιχείρημα (υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους) να παρουσιάσω στον γερμανό νομοθέτη, στη γερμανική κοινή γνώμη απέναντι στην οποία έχω υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό", δήλωσε.

Χθες, έπειτα από τη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε για το ελληνικό δημόσιο χρέος: "είχαμε δώσει μια υπόσχεση πριν από πολύ καιρό ότι αν η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, θα κάναμε τα απαραίτητα για να το καταστήσουμε βιώσιμο".

Ο Σόιμπλε εκτίμησε, εξάλλου, πως η αξιολόγηση των πιστωτών για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση θα κλείσει τον Απρίλιο. Οι επικεφαλής των αποστολών των πιστωτών αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, γνωστοποίησε χθες ο Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησαν στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περισσότερη προσπάθεια στο ασφαλιστικό και μια συμφωνία της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

"Αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει" στο πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν "ξεπεράσει" τις διαφωνίες τους για τη στάση που θα υιοθετήσουν απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την "εαρινή σύνοδο" του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. "Αυτό μου φαίνεται πως είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα", εκτίμησε.

Ο Σαπέν, δήλωσε επίσης πως είναι "πεπεισμένος" πως είναι "απολύτως πιθανό να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς 'κούρεμα'" –καθαρή απομείωση του ύψους του– κάτι που θεωρείται "κόκκινη γραμμή" από ορισμένους. Είναι πιθανό να "παίξουμε" με την ωρίμανση του χρέους, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου