Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Νέο ρεκόρ προσφύγων στην Ειδομένη ενώ συνεχίζονται οι ροές



Χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα. Στο διάστημα αυτό άλλα 100 άτομα πέρασαν στο σκοπιανό έδαφος.
Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη «βουλιάζει».
Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.
Στο μεταξύ, στα 3.000 άτομα υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ περισσότεροι από 800 άνθρωποι έφτασαν σήμερα στους χώρους αυτούς με πλοία της γραμμής από τα νησιά.
Οι άνθρωποι μαζεύονται στην πύλη Ε2 για να λάβουν πληροφορίες για το πώς θα μετακινηθούν αλλού ενώ όσοι επιθυμούν την παραμονή τους στο λιμάνι κατευθύνονται στις πύλες Ε1 -όπου υπάρχουν και ντουζιέρες- Ε3 και Ε4. 



Εικόνες απελπισίας και στην πλ. Βικτωρίας όπου εκατοντάδες πρόσφυγες αναμένουν εκεί το πράσινο φως για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ιατρική βοήθεια δίνει ο Ερυθρός Σταυρός και το πολυιατρείο του Χαμόγελου του Παιδιού ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρέμβει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για παροχή βοήθειας, με διαδικτυακές καμπάνιες να «τρέχουν» συνεχώς για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου