Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ανοιχτή επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκύδρας για την σύσκεψη για τους πρόσφυγες



Κυρία Δήμαρχε.
Με αφορμή την πρόσκληση σας να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη, στο Δημαρχείο, την Τετάρτη 9.3.2016, με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής: Η “Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας”, έχει ήδη τοποθετηθεί, δημόσια, για το ζήτημα, με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Άποψή μας είναι, ότι οι εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, τροφοδοτούνται από δύο βασικούς παράγοντες : α) τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, με αιχμή την στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας κ.α στη Συρία και β) την εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεων και συνθηκών της ΕΕ, που συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αποδέχονται τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι οποίες λειτουργούν σε βάρος, τόσο των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, όσο και σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Είναι ξεκάθαρο, ότι οι αποφάσεις αυτές στόχο έχουν να μετατρέψουν την χώρα, σε ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσης των προσφύγων, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
Για τους λόγους αυτούς, εκτιμάμε, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιλεγεί, από την κυβέρνηση, κάποιο ακίνητο στα όρια του Δήμου Σκύδρας για να λειτουργήσει ως χώρος μετεγκατάστασης ή και εγκατάστασης προσφύγων ή μεταναστών. Γνωρίζουμε, ότι η λειτουργία ενός τέτοιου χώρου, χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών και προϋποθέσεων για φιλοξενία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αφού τόσο η ανυπαρξία των απαραίτητων υποδομών, όσο και η πολιτική και πρακτική της ΕΕ, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των χώρων αυτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
            Καλούμε, ωστόσο, τους δημότες της Σκύδρας, προσφυγικής καταγωγής σε μεγάλο ποσοστό, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα θύματα των ιμπεριαλιστικών  πολέμων και της φτώχειας και να ανοίξουν μέτωπο, τόσο με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, όσο και με τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που φαντασιώνονται νέα Νταχάου και Άουσβιτς, βάζοντας στο στόχαστρο τις οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών, διεκδικώντας:
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
·        Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
·        Όχι στα hot-spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
·        Να δημιουργηθούν κατάλληλοι, ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
·        Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση-υποδοχή-περίθαλψη-φιλοξενία-μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
·        Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
·        Έξω η Frontex το ΝΑΤΟ και οι άλλοι  μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Κυρία Δήμαρχε.
Αντιλαμβάνεστε, μετά από όσα εκτέθηκαν, ότι στην σύσκεψη που συγκαλέσατε για το προσφυγικό ζήτημα, προσκαλώντας και τον βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, δεν θα συμμετάσχουμε. Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και το μίσος, που εκφράζει με τις θέσεις του το κόμμα αυτό, ειδικά μάλιστα την περίοδο που διεξάγεται δίκη σε βάρος του, με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Σας επισημαίνουμε, ότι η επιλογή σας να καταστήσετε, επίσημα, συνομιλητή σας την Χρυσή Αυγή, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις, μπροστά στις οποίες η απαράδεκτη ενέργεια κάποιων αγνώστων, προς το παρόν, να πετάξουν γουρουνοκεφαλές στο στρατόπεδο Μαργαρίτη, θα φαντάζει κακόγουστο αστείο.   
7.3.2016
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου