Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Κλείδωσε ο ΦΠΑ στο 24%, σε εκκρεμότητα το αφορολόγητο



«Κλείδωσε» το πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έως το 2018, στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% (από 23%). Αντίθετα στο 13% παραμένει ο μεσαίος συντελεστής.

Αμείωτη όμως παραμένει και η διαφωνία με το ΔΝΤ για το ύψος του αφορολόγητου. Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οικονομικό επιτελείο επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ (όπως προβλέπεται και στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε διαβούλευση), ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ. Από την πλευρά της Κομισιόν σε μια απόπειρα συμβιβασμού, προκρίνεται η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ έως το 2018.

Συγκεκριμένα, για φέτος η πρόταση είναι για αφορολόγητο 9.091 ευρώ (όπως προβλέπει και το κυβερνητικό νομοσχέδιο), για τα εισοδήματα του 2017 το αφορολόγητο συρρικνώνεται με βάση αυτή την προσέγγιση της Κομισιόν στις 8.640 ευρώ (η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται σε 1.900 ευρώ) και για τα εισοδήματα του 2018 θα ισχύσει αφορολόγητο 8.182 ευρώ (προφανώς με νέο ψαλίδι στην έκπτωση φόρου στα 1.800 ευρώ).

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και αναπληρωτή Γ.Χουλιαράκη που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων στο Χίλτον περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις και για τα κόκκινα δάνεια, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δανειστές συνεχίζουν να έχουν σημαντικές διαφωνίες στο σχέδιο της κυβέρνησης, που δόθηκε χθες (Τρίτη) σε δημόσια διαβούλευση.

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός μετέφερε στην γερμανίδα καγκελάριο τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου