Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ερώτηση ΚΚΕ σχετικά με τους 450 εργαζόμενους στην "Ηλεκτρονική Αθηνών"



Ακόμη 450 εργαζόμενοι προστίθενται στη στρατιά των ανέργων, εξαιτίας της κρίσης του συστήματος και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς στις 13/4/16 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε να κηρύξει σε πτώχευση την επιχείρηση "Ηλεκτρονική", μετά από σχετική αίτηση της εργοδοσίας στις 16/3/16. Πλέον, τα 46 καταστήματα της εταιρείας πανελλαδικά είναι κλειστά.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται "στον αέρα", αφού η εργοδοσία δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων. Έτσι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, να τους εξασφαλιστεί ασφαλιστική κάλυψη, ούτε καν να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να λάβουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας που δικαιούνται.
Η εργοδοσία, που δεν έχει προσέλθει στις δύο προγραμματισμένες τριμερείς συναντήσεις, δεν έχει κάνει καμιά ενημέρωση στους εργαζόμενους, δεν έχει δεσμευτεί για την αποζημίωσή τους και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση μεθόδευσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα, κλείνοντας καταστήματα, δίνοντας αναγκαστικές άδειες σε υπαλλήλους και κρατώντας τους στο σκοτάδι για τα σχέδιά της.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η επιχείρηση συσσώρευσε κέρδη με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Επέβαλε μειώσεις μισθών, προχώρησε σε απολύσεις. Έφτασε, στο σημείο να ζητήσει από τους εργαζόμενος να προσφέρουν το μισθό ενός μήνα για να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο όπως και οι προηγούμενες με την πολιτική της προστατεύει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που με το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημιώσεις κ.ά.) σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτών της εταιρείας, αλλά και εμπαίζει τους εργαζόμενους παραπέμποντάς τους στα διάφορα κακοπληρωμένα προγράμματα τύπου "voucher" και παροτρύνοντάς τους να διεκδικήσουν δικαστικά τις αποζημιώσεις τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
  • Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προτεραιότητα έναντι των αξιώσεων των τραπεζών και του δημοσίου από την εταιρεία.
  • Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην ανεργία και να υπάρξει άμεση στήριξή τους με καταβολή έκτακτου επιδόματος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ
       Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου