Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Επαναπροωθήσεις 500 προσφύγων προγραμματίζονται για τη Δευτέρα



Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex φθάνουν το τελευταίο 48ωρο στη Λέσβο, από όπου τη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων προς την Τουρκία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από Λέσβο και Χίο θα επαναπροωθηθούν 500 άτομα τη Δευτέρα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κάθε πρόσφυγα θα συνοδεύει ένας αστυνομικός της Frontex.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία έφτασαν στη Λέσβο χθες και αναμένονται και σήμερα, Κυριακή, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

Κατά τις πληροφορίες, το «Ναζλί Ζαλέ» έχει ναυλωθεί για δύο δρομολόγια την ημέρα και το «Λέσβος» έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο την ημέρα.

Έτσι, για τη Δευτέρα, από τη Μυτιλήνη έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 προσφύγων, ενώ ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη.

Κατά τις πληροφορίες, οι πρώτες επαναπροωθήσεις δεν αφορούν οικογένειες αλλά πρόσφυγες από το Πακιστάν και χώρες της Β.Αφρικής, όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και το Κονγκό.

Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες αφού μέσα στο hot spot της Μόριας, έπειτα από υπόδειξη δικηγόρων, παρατηρείται μπαράζ δηλώσεων πρόθεσης για αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2000 από τους κρατούμενους στο hot spot έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση, κάτι που σημαίνει αναστολή της επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Σε ό,τι αφορά τη Χίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ναυλωθεί από τη Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας «Erturk» το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος – Τσεσμέ. Η μετακίνηση προσφύγων θα γίνει από τη Χίο προς το Δικελί που έχει οριστεί ως λιμάνι εισόδου επαναπροωθούμενων στην Τουρκία.

Συνολικά σχεδιάζεται πως θα επαναπροωθηθούν τη Δευτέρα από τη Χίο 200 έως 250 πρόσφυγες φρουρούμενοι από ισάριθμους Αστυνομικούς.

Κατά τις πληροφορίες, τα άτομα που θα επαναπροωθηθούν συγκεντρώνονται κυρίως μεταξύ εκείνων που διέφυγαν τη Παρασκευή από το hot spot και κρύβονται στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες από το Πακιστάν.

Διαμαρτυρίες στην Τουρκία

Την ίδια ώρα στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης, ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων προσφύγων.

Το Σάββατο στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο δήμος.

Την Κυριακή, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων προσφύγων. Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια, κάτι που τίθεται υπό αμφισβήτηση εάν εκεί αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι πρόσφυγες.

Η τουρκική κυβέρνηση, υπό την πίεση της ΕΕ, προχωρά σε μέτρα που σκοπό έχουν να μειώσουν τις ροές προσφύγων προς το Αιγαίο. Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου».

Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού, και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου - Μπεχράμ Καλέ).

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου