Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας άνοιξε η πώληση του ΟΛΠ



Ενα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων επετεύχθη. Χθες, ύστερα από πολλές παλινωδίες υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου η συμφωνία πώλησης του 67% του ΟΛΠ ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Cosco, επισφραγίζοντας την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός υποδέχθηκε με πανηγυρικούς τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, ενώ φρόντιστε να στείλει ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές για την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της οικονομίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι η κίνηση αυτή θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο, ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί και η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνιών για το λιμάνι του Πειραιά, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε μήνυμα του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, με το οποίο υπογραμμίστηκε η σημασία των ελληνο-κινεζικών σχέσεων και η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας. O πρωθυπουργός δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο, την οποία και αποδέχθηκε. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από κλιμάκιο επιχειρηματιών και τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη και αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με την κινεζική πλευρά.

Πολλαπλά οφέλη
Την τελετή της υπογραφής ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού το «παρών» έδωσαν ο Zou Xiaoli, Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Xu Lirong, πρόεδρος της China COSCO Shipping, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, τόσο της Κίνας όσο και της Ελλάδας.
Η συνολική αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ που έδωσε η Cosco για το 67% του ΟΛΠ, τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, καθώς και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος της China COSCO Shipping, Xu Lirong δήλωσε πως μέσα από τις υψηλής ποιότητας επενδύσεις που κάνει η εταιρεία του από το 2009, έχει ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η σημασία του Πειραιά στη διεθνή αγορά ναυτιλίας, ενώ έχει επωφεληθεί σημαντικά και η τοπική οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Lirong, ο Πειραιάς είναι πλέον ένας σύγχρονος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων μεγάλης κλίμακας με κορυφαίες τεχνολογίες, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι των δύο τελευταίων ετών ανάμεσα στα κορυφαία 100 εμπορευματικά λιμάνια παγκοσμίως, καθώς και ένας σημαντικός κόμβος για πολλές διεθνείς μεταφορικές εταιρείες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, συνέχισε ο ίδιος, η China Cosco Shipping θα κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική ευκαιρία που παρουσιάζει η πρωτοβουλία «One Belt, One Road», ξεκινώντας δυναμικά μια νέα σειρά επενδύσεων σε υποδομές και λειτουργίες, που θα εξορθολογίσουν πλήρως τις επιδόσεις του λιμανιού και θα βοηθήσουν τον ΟΛΠ να αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και να καταστεί ένα από τα κορυφαία λιμάνια στην Ευρώπη. Και κατέληξε λέγοντας πως «η China COSCO Shipping δεν θα λειτουργεί απλώς ένα υπερσύγχρονο λιμάνι που θα συνδέει το εμπόριο της Ασίας και της Ευρώπης, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συνδράμει στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».
Σύσφιξη σχέσεων
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiaoli ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Σινο-Ελληνική φιλία και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα. Με τον στόλο και την τεχνική εξειδίκευση της China COSCO Shipping, η Ελλάδα θα γίνει η κορυφαία πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, και οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κίνα θα ενισχυθούν περαιτέρω. Οι λαοί μας έχουν μια μακρά παράδοση στη ναυτιλία, η οποία χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι στόλοι και η ναυτιλιακή τεχνογνωσία της Ελλάδας και της Κίνας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο για την ικανότητα και τη δυναμική τους, επομένως το να ενώνουμε τις δυνάμεις μας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Την ίδια στιγμή η συμφωνία διευρύνει ουσιαστικά τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».
Δηλώσεις για την πώληση του ΟΛΠ έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αφού άσκησε σκληρή κριτική για τις παλινωδίες της κυβέρνησης και την αρνητική στάση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καλωσόρισε την αλλαγή πλεύσης του πρωθυπουργού στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
«Πωλείται η εταιρεία, όχι οι υποδομές»
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης που μίλησαν στο ΑΠΕ ανέφεραν πως η συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ, δεν σημαίνει και πώληση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο όπως διευκρίνισαν παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. «Πωλείται η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές, όχι ο λιμένας του Πειραιά, ιδιοκτήτης του οποίου είναι το ελληνικό δημόσιο», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052 (master concession) και όχι ιδιοκτήτης του και ότι ο ΟΛΠ έχει ουσιαστικά, ήδη, αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο ΧΑ το 2003, με την πώληση 26% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτήν την εξέλιξη επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Να σημειωθεί τέλος ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών του ΟΛΠ υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του Οργανισμού στην Cosco.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου