Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η διαπραγμάτευση εξαντλείται.Μαζί η υπομονή μας και τα ...αποθεματικά του κράτους.

Κυβέρνηση και δανειστές σβήνουν και γράφουν για να κλειδώσουν το βασικό πακέτο των μέτρων για την τριετία έως το 2018, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η συζήτηση για τα μέτρα-κάβα, ύψους 3,6 δις. Αυτό είναι ήδη γνωστό και το έργο εξελίσσεται εκ νέου από τη Δευτέρα στο Χίλτον. Πλην όμως, οι παρασκηνιακές κινήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία είναι αλλεπάλληλες, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει διαμηνύσει στους εταίρους πως υπάρχει «όριο υποχωρήσεων», την ώρα που θέλει να βάλει στην εξίσωση της συμφωνίας και την παράμετρο του χρέους και μάλιστα άμεσα.
Παρά τα σενάρια αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τα οποία αναμόχλευσε ο γερμανικός
Τύπος, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν τη φόρμουλα της συμφωνίας. Κατά τις πληροφορίες, το κενό σε αριθμούς που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αυτό που διαπιστώνεται με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες είναι πως υπάρχει η πολιτική βούληση για να υπάρξει απεμπλοκή. Πλην όμως, το endgame της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτό σε κάθε κατάληξη, παρά την κατεύθυνση που διαφαίνεται πως παίρνουν τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Το βασικό χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου

Ο βασικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου θέλει τη συζήτηση για το πακέτο μέτρων των 5,4 δις και για τα μέτρα-κάβα ύψους 3,6 δις να έχει τελειώσει έως τη Μεγάλη Τετάρτη, προκειμένου να μπορεί να συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη , αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί απολύτως. Άλλωστε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά το γεγονός πως εμφανίστηκε βέβαιος πως η αξιολόγηση θα κλείσε θετικά, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αν αυτό θα συμβεί αυτή την εβδομάδα.

Αν υπάρξει, σε κάθε περίπτωση, οριστικό staff level agreement, τότε η επικύρωση αυτού θα γίνει σε έκτακτο Eurogroup. Θεωρητικά, αν η συμφωνία κλείσει, θα πρέπει να αποδεσμευθεί και η δόση, μιας και εκκρεμούν πληρωμές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η ταμειακή κατάσταση της χώρας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Πλην όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να δημιουργήσουν την αναγκαιότητα για μια ισχυρή δέσμευση των εταίρων, συνεπώς κερδίζει έδαφος το σενάριο η κυβέρνηση να θεωρήσει πως η αξιολόγηση θα κλείσει οριστικά, όταν δρομολογηθεί η λύση για το χρέος-και άρα τότε θα γίνει η εκταμίευση. Σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική, οι εταίροι πρέπει να πιεστούν για το ζήτημα του χρέους, ώστε αυτό να μην φτάσει στο…2018. Πλην όμως, θεωρείται αβέβαιο το αν μια τέτοια στρατηγική θα έχει αποτέλεσμα, μιας και οι εταίροι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της διαδικασίας reprofiling του ελληνικού χρέους την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το αγκάθι των μέτρων-κάβα

Φυσικά, πριν καν φτάσουμε στο ζήτημα του χρέους, θα πρέπει να κλείσει η φόρμουλα για τα μέτρα-κάβα, σε περίπτωση που δεν πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και στη διαδικασία της νομοθέτησης δεν αναφερθούν ρητά, οι δανειστές θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να προσδιορίσει ρητά και ποσοτικοποιημένα τα πεδία των παρεμβάσεων, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος.  Για το ζήτημα παραβρέθηκε στη συνάντηση οικονομικού επιτελείου-θεσμών και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην προληπτική νομοθέτηση ορισμένων βασικών μέτρων, όπως νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το εν λόγω ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, παραμένει το κλειδί για την οριστική συμφωνία, ενώ θα πρέπει να υπάρχει εξέλιξη σε αυτό έως τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης (θεωρητικά, βάσει προγράμματος), προκειμένου να μπορεί να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Οι πολιτικές ισορροπίες και τα όρια του Τσίπρα

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο έχει να κάνει με τις ευρύτερες πολιτικές ισορροπίες: ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαμηνύσει σε συνομιλητές του πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος και πως τα όρια των υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικαλείται και την ευρύτερη κατάσταση αναταράξεων που διαμορφώνεται, με το επερχόμενο δημοψήφισμα για το Brexit, με τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό στην Ισπανία, αλλά και τη νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του KoolNews.gr από ευρωπαϊκές πηγές όμως, στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων δεν υπάρχει απόφαση άρσης στήριξης στον πρωθυπουργό και γι’ αυτό το λόγο το βασικό σενάριο εργασίας είναι πως θα υπάρξει κάποια συμφωνία το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα παρόντα δεδομένα, αν άμεσα γίνονταν εκλογές, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα θύμιζε…χυλό και θα ήταν δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η πολιτική κρίση να είναι το αμέσως επόμενο επεισόδιο.

Όσο για τυχόν οικουμενικά σχήματα; Ο κ. Τσίπρας στις συζητήσεις του ξεκόβει κάθε σχετικό σενάριο συγκυβέρνησης (και) με τη ΝΔ, ενώ αντίστοιχα είναι και τα αισθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα ψηφιστεί η (όποια) συμφωνία;

Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και πυκνώνουν οι φήμες πως μπορεί να υπάρξει ένα εσωτερικό μέτωπο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, που να αντιτίθεται στα μέτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr από τις συζητήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα ψηφιστεί από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Αν ο Τσίπρας εκτιμά πως η συμφωνία δεν ψηφίζεται, τότε δεν θα την φέρει καν στη Βουλή», έλεγε πηγή με γνώση της κατάστασης. Με αυτά τα δεδομένα, αν υπάρξει συμφωνία και έρθει προς ψήφιση, τότε η κυβέρνηση δεν θα αναμένει απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου