Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ειδομένη: Χημικά και σφαίρες καουτσούκ κατά προσφύγων από τις αρχές της ΠΓΔΜ



Σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν έως αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ειδομένη. Οι αρχές της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση χημικών και σφαιρών από καουτσούκ, προκειμένου να εμποδίσουν πρόσφυγες που επιχειρούσαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν τα σύνορα.

Τουλάχιστον 200 είναι οι πρόσφυγες που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ περισσότεροι από 30 εκείνοι που έχουν τραύματα από τις σφαίρες καουτσούκ. Επτά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση στον καταυλισμό είναι αποπνικτική. Η ρίψη χημικών συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα, όταν η κατάσταση εκτονώθηκε λόγω της βροχής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο μοιράστηκε από αγνώστους φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα που καλούσε τους πρόσφυγες να περάσουν μαζικά τα σύνορα. Σε κάθε περίπτωση από το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11:30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία.

Όταν οι πρόσφυγες επιχείρησαν να ρίξουν το φράχτη ή να ανοίξουν τρύπες σε αυτόν, από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ έγινε και χρήση σφαιρών καουτσούκ. Οι πρόσφυγες απάντησαν, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, τουλάχιστον 200 πρόσφυγες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ περισσότεροι από 30 έχουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ. Επτά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Τα υπόλοιπα περιστατικά αντιμετωπίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στον καταυλισμό. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα συνολικά αντιμετώπισαν 300 περιστατικά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ, τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.
Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να  χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Επιπλέον, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι 15 αστυνομικοί της χώρας τραυματίστηκαν κατά τη  διάρκεια των επεισοδίων. Οι πέντε από τους τραυματίες αστυνομικούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης Γευγελή, ενώ οι υπόλοιποι δέκα φέρουν ελαφρά τραύματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα. Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, από τα αντικείμενα που εκτόξευσαν πρόσφυγες και μετανάστες προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά οχήματα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ δεν πέρασαν σε ελληνικό έδαφος.
Πάντως, περίπου έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, η χρήση χημικών στα σύνορα συνεχίστηκε, καθώς περίπου 200 πρόσφυγες παρέμεναν μπροστά στο φράχτη.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ έριξαν νερό με υδροβόλο όχημα και δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχιζόταν και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν άρχισε να πέφτει βροχή. Πάντως, η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών στη διάρκεια των συμπλοκών.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί - σε τρεις ομάδες, βοηθούσαν όσους προσέρχονταν στα ιατρεία.

Περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.
Συνολικά, επτά τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς, στη διάρκεια των επεισοδίων.
Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.
Αντιδράσεις
«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

«Οι σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

»Πού είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Πού είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Πού είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Πού είναι το Υπουργείο Εξωτερικών; Πού είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;» κατέληξε.






Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

«Η απούσα και επικίνδυνη κυβέρνηση με την ανικανότητα της να προστατεύσει τόσο τα σύνορα μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Καλείται η απούσα αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της χώρας και τα σύνορα της. Να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες»

Η ανακοίνωση του ΠΑΟΣΚ καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».

«Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Τους προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν» σχολίασε Το Ποτάμι.

«Οι ακραίοι κάθε πλευράς, παράλληλα με τις μαφίες κάθε είδους, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την Ειδομένη ως το σκηνικό μιας αποκρουστικής παράστασης που όμως τους αφήνει κέρδη. Θύματα σε κάθε περίπτωση είναι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι πρόσφυγες που πλιατσικολογούν οι μαφίες.

»Η Ειδομένη και ο Πειραιάς πρέπει να πάψουν να "διαφημίζονται" στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ως "οι φαβέλες της Ευρώπης". Ζητάμε από τον κ.Τσίπρα να αλλάξει επιτέλους θεωρία. Τα προβλήματα όταν δεν τα λύνεις δεν αμβλύνονται όπως νομίζει, αντιθέτως σαπίζουν και επεκτείνονται» καταλήγει Το Ποτάμι.

«Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού στο προσφυγικό και κυρίως στο ζήτημα της Ειδομένης έχει ως αποτέλεσμα να παρακολουθούμε αυτές τις θλιβερές εικόνες των προσφύγων. Ταυτόχρονα ορισμένοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ασκούν πολιτικές πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Επιθυμούμε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της Ευρώπης γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου