Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ζητούν και άλλα μέτρα.



Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι συνταχθεί ένα τελικό κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς μέχρι το βράδυ της Κυριακής, έτσι ώστε να ανοίξει ο κύκλος για την ελάφρυνση του χρέους στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τις νυχτερινές διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των θεσμών.Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξει «ένα κείμενο με τους τρεις θεσμούς της ΕΕ και ένα άλλο κείμενο με το ΔΝΤ» και είπε ότι «τα δύο κείμενα μοιάζουν
αλλά δεν είναι και ίδια», δίνοντας μια νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των «κόκκινων» δανείων υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Οι δανειστές απορρίπτουν πολλά από τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,8 δισ. ευρώ, όπως για παράδειγμα το τέλος στα κινητά τηλέφωνα και τη συνδρομητική τηλεόραση, και ταυτόχρονα ανεβάζουν τον πήχη του κενού στα 2,2 δισ. ευρώ, διευρύνοντας έτσι την «ψαλίδα» κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κυβερνητικό σχέδιο.
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι να υπάρξει το τελικό κείμενο συμφωνίας με το σύνολο των μέτρων και των επόμενων βημάτων, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, ένα πεδίο στο οποίο -όπως παραδέχτηκε- υπάρχει ακόμα διαφωνία.
Ανέφερε ακόμη ότι «χθες έγινε η συζήτηση για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν έως το Σάββατο για να αρχίσει μετά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης». Αναφέρθηκε σε ένα κείμενο που «θα έχουμε συναποφασίσει» και θα τελειώσει έως το βράδυ της Κυριακής και προανήγγειλε ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ενώ θα προηγηθούν επαφές σε τεχνικό επίπεδο. «Δεν θα είναι συμφωνία επί της αρχής» απάντησε σε σχετικό ερώτημα, αλλά «ένα κανονικό κείμενο, η συμφωνία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τα νομοθετήματα και όσα πρέπει να γίνουν έως τη δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «εντοπίσαμε πού χρειάζεται συζήτηση σε τεχνικά θέματα και πού χρειάζεται πολιτική συζήτηση» και όρισε ως επόμενο στόχο το «να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη με το κείμενο» και «μπορεί να διευρυνθεί η κουβέντα και σε άλλα θέματα όπως το χρέος».
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» η συμφωνία για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες. Το πακέτο προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με τους εξής συντελεστές:
• 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ
• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
• 45% για εισοδήματα από 40.001 ευρώ και πάνω.
Η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ και θα δίδεται ολόκληρη για τους έχοντες εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μέχρι το επίπεδο των 20.000 ευρώ. Από 20.000 ευρώ και πάνω η έκπτωση θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί. Πρακτικά ο μηδενισμός της έκπτωσης θα γίνεται στα 219.000 ευρώ αντί για τα 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου