Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

"Το Αιγαίο γίνεται ελεύθερη ζώνη"



Από τη Λαμία, όπου βρέθηκε σήμερα για να μιλήσει σε εκδήλωση των «300», σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα ο Γιάννης Πανούσης.

O πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν από το προσφυγικό: «Πάμε σε αναδιάταξη των συνόρων, όχι μόνο στην Ελλάδα. Εγώ πιστεύω ότι σιγά σιγά το Αιγαίο γίνεται μια ελεύθερη ζώνη, στην Ευρώπη γίνεται ένας εποικισμός και πάμε σε μια νέα Γιάλτα*. Ας ελπίσουμε ότι ξέρουμε τι κάνουμε».


«Όταν μιλούσα για 1.000.000 πρόσφυγες με έλεγαν φαντασμένο. Τώρα όλοι έχουν σηκώσει φράχτες και η χώρα μας είναι το μαύρο κουτί...» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός και τόνισε ότι, πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά του σοβαρού αυτού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει και σχέδιο αντιμετώπισής του.
Από τις 4 έως τις 11 Φεβρουαρίου του 1945 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, οι τρεις νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συναντήθηκαν στο μέγαρο της Λιβάντια, κοντά στη Γιάλτα της Ρωσίας, για την πραγματοποίηση της δεύτερης συνόδου κορυφής ύστερα από εκείνη της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου 1943).

Η Διάσκεψη της Γιάλτας, όπως έμεινε στην ιστορία, θεωρείται γεγονός μεγάλης σημασίας, κυρίως λόγω των θεμάτων που διαπραγματεύτηκαν οι επονομαζόμενοι «Τρεις Μεγάλοι» («The big three»). Είχε να κάνει με την πολιτική που θα ακολουθούσαν μεταπολεμικά ως προς τις χώρες που είχε καταλάβει η ναζιστική Γερμανία, αλλά και με την τύχη των χωρών που είχαν συμμαχήσει μαζί της.

Ο πόλεμος όδευε ήδη προς το τέλος του, καθώς ο Κόκκινος Στρατός απείχε μόλις 100 χλμ. από το Βερολίνο και η κατάρρευση της Γερμανικής κυριαρχίας ήταν ζήτημα χρόνου.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου