Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Το νέο πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό: Περικοπές σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ



Μειώσεις έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις, έως 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές, μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ και στα μερίσματα, αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και επιβολή εισφοράς 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες - αγρότες περιλαμβάνει το βαρύ πακέτο των εννέα μέτρων για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό προβλέπουν:

Οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις σχεδιάζεται να περικοπούν 10%-40% για ποσά άνω των 120 ευρώ.

Οι νέες κύριες συντάξεις (όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ) θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται πλέον με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).

To ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με αντίτιμο όμως χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα επόμενα τρία.

Θεσπίζεται ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισοδήματος στα 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μία σύνταξη.

Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.

Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων

Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι σταματούν να παίρνουν το ΕΚΑΣ λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς.

Για τις συντάξεις χηρείας θα προβλέπεται όριο ηλικίας για τη λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Οσοι είναι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου