Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Βρέχει ελέγχους, κατασχέσεις και ραβασάκια από ΓΓΔΕ



Μπαράζ φορολογικών ελέγχων υπόσχεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη φετινή χρονιά. Υλοποίηση του e-περιουσιολογίου έως τις 30 Ιουνίου 2017 υπόσχεται η ΓΓΔΕ. Επεκτείνεται το μητρώο τήρησης τραπεζικών λογαριασμών. Οn line Taxis-Ληξιαρχείο.

Καταιγίδα 52.200 φορολογικών ελέγχων στους οποίους προστίθενται και 51.180 τελωνειακοί έλεγχοι σχεδιάζει για το 2016 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρώντας παράλληλα ολική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με την καθιέρωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών κατασχέσεων και εισπράξεων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα, χαρακτηρίζεται από τόσους πολλούς στόχους σε όλα τα επίπεδα καθιστώντας το μάλλον υπερ- φιλόδοξο. Σε ορισμένα μέτωπα βέβαια φαίνεται να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ρεαλισμό.
Για παράδειγμα στοχεύει στην σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του e-περιουσιολογίου έως τις 30 Ιουνίου 2017! Ακόμα πιο αργά, στο τέλος του 2017 μεταφέρεται άλλωστε η σχεδιαζόμενη εδώ και μήνες – αν όχι χρόνια με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου- επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης.
Στο μέτωπο των ελέγχων η ΓΓΔΕ προγραμματίζει:
* Διενέργεια 400 ελέγχων από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.
* Βεβαίωση ποσού 900 εκατ. ευρώ από ελέγχους του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

* Εισπραξιμότητα από ελέγχους του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. σε ποσοστό 45%.
* Βεβαίωση τουλάχιστον 30 εκ. € από τη διενέργεια ελέγχων τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, με χρήση της βάσης AMADEUS.
* Διενέργεια 600 ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.
* Διενέργεια τουλάχιστον 20 ελέγχων με τη χρήση έμμεσων τεχνικών, από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.
* Βεβαίωση ποσού 500 εκ. ευρώ από ελέγχους του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.
* Εισπραξιμότητα από ελέγχους του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. σε ποσοστό 22,5%.
* Διενέργεια 3.400 πλήρων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. (πλην των Φ.Α.Ε.), με βεβαίωση τουλάχιστον 1 δισ. €.
* Διενέργεια 300 πλήρων ελέγχων από τις Φ.Α.Ε., με βεβαίωση τουλάχιστον 200 εκ. €.
* Διενέργεια 15.700 μερικών ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. (πλην των Φ.Α.Ε.), με βεβαίωση τουλάχιστον 1,3 δισ. €.
* Διενέργεια 1.600 μερικών ελέγχων από τις Φ.Α.Ε., με βεβαίωση τουλάχιστον 260 εκ. €.
* Εισπραξιμότητα από πλήρεις και μερικούς ελέγχους των Δ.Ο.Υ. σε ποσοστό άνω του 20%.
* Διενέργεια τουλάχιστον 2.000 ελέγχων φορολογίας κεφαλαίου από τις Δ.Ο.Υ.
* Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. και εντοπισμός παραβάσεων τουλάχιστον στο 15% αυτών.
* Έκδοση Πράξεων Επιβολής Προστίμων (Π.Ε.Π.), το αργότερο εντός 3 μηνών από τη διαπίστωση των παραβάσεων κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.
* Εντοπισμός διαφυγόντων εσόδων από τη διενέργεια ερευνών των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., ύψους άνω των 80 εκ. €.
* Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 40% αυτών.
* Διενέργεια 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., εκ των οποίων 100 έρευνες αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α.
* Διαπίστωση διαφορών προς καταλογισμό τουλάχιστον στο 30% των υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που ερευνούν οι Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
* Προτεραιοποίηση (βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου) εκκρεμών υποθέσεων ελέγχου Ελεγκτικών Υπηρεσιών και έκδοση σχετικών οδηγιών προς αυτές, προς επίτευξη των στόχων τους, μέχρι 20/5/2016.
* Διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων επί "φρέσκων" υποθέσεων (που αφορούν χρήσεις από το 2011 και μετά), σε ποσοστό 50% επί του συνόλου των πλήρων και μερικών ελέγχων του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και των Δ.Ο.Υ.
* Διενέργεια 4 πολυμερών ελέγχων.
Οι στόχοι για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Σύμφωνα με πρόγραμμα της ΓΓΔΕ η επέκταση του μητρώου τήρησης τραπεζικών λογαριασμών σε δανειακές συναλλαγές και χρηματιστηριακά προϊόντα θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. Εως τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα συνδεθεί το μητρώο Taxis με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παρακολουθεί αυτόματα τα στοιχεία μεταβολών στο ληξιαρχείο, ενώ ως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Υλοποίηση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης μετά τη θεσμοθέτησή του.
31/12/16
Επέκταση του υφιστάμενου Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π. σε: α. δανειακές συναλλαγές και β. χρηματιστηριακά προϊόντα.
31/3/17
Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της
"Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε." για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας σε υποθέσεις ελέγχου και είσπραξης.
31/12/16
Επικαιροποίηση Εφαρμογής Μητρώου Πλοίων και δημιουργία Μητρώου Σκαφών Αναψυχής.
31/12/16
Δημιουργία ολοκληρωμένου προφίλ φορολογουμένου στο ELENXIS με στοιχεία μεταβολών, ληξιπρόθεσμα, εισπράξεις, δηλώσεις, δελτία πληροφοριών, ταυτοποιημένα στοιχεία τρίτων και λοιπά στοιχεία που διαθέτουν τα υποσυστήματα της Γ.Γ.Δ.Ε.
31/12/16
Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
31/12/16
Διασύνδεση Μητρώου TAXIS με Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως προς τα στοιχεία ληξιαρχικών μεταβολών.
30/6/17

Εμφάνιση ένδειξης στο υποσύστημα Μητρώου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου.
31/12/16
Τροποποίηση μητρώου TAXIS ώστε: α. Να γίνεται ορθή απεικόνιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Δ., των αλλοδαπών Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. β. Να υπάρχει ενιαία απεικόνιση των αλλοδαπών Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων με την αποτύπωση όλων των τιμών δραστηριοποίησής τους στην Ελλάδα και να οριστεί μία Δ.Ο.Υ. για την παρακολούθησή τους.
31/12/16
Δημιουργία μητρώου αλλοδαπών Φυσικών και Νομικών Προσώπων που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα ή από την Ελλάδα.
31/12/16
Ανάπτυξη πλαισίου διενέργειας Κλαδικών
Ελέγχων στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.
31/12/17
Επικαιροποίηση των ελεγκτικών ηλεκτρονικών εργαλείων/εφαρμογών που είναι ενσωματωμένες στην εφαρμογή της διενέργειας ελέγχων (Αudit Assistant) στις διατάξεις του νέου Κ.Φ.Ε. και Κ.Φ.Δ.
30/6/16
Διενέργεια έρευνας εντοπισμού και παρακολούθησης φορολογουμένων οι οποίοι, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας, δραστηριοποιούνται οικονομικά κυρίως μέσω διαδικτύου. Ανάπτυξη επικοινωνιακής δράσης ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Πιλοτική εφαρμογή.
31/12/16
Προσδιορισμός Διαδικασίας Εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Ε9 με χρήση κατάλληλων κριτηρίων και επικοινωνία με υπόχρεους που δεν έχουν συμμορφωθεί. Πιλοτική εφαρμογή.
31/12/16
Προσδιορισμός Διαδικασίας Εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Φ.Μ.Υ. με χρήση κατάλληλων κριτηρίων και επικοινωνία με υπόχρεους που δεν έχουν συμμορφωθεί.
Πιλοτική εφαρμογή.
31/12/16
Σχεδιασμός συστήματος αυτόματης βεβαίωσης στις περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων όλων των φορολογιών, κατόπιν εφαρμογής του αρ. 33 του Κ.Φ.Δ.
31/12/16
Σχεδιασμός και υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 που υποβάλλεται αντί πιστοποιητικού του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.).
30/6/16
Έκδοση εντολών ελέγχου φορολογίας κεφαλαίου μέσω του ELENXIS.
31/7/16
Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής διασύνδεσης στοιχείων που προκύπτουν από την έκδοση των Πιστοποιητικών Φορολογικής
Κατοικίας.


euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου