Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα: Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού



Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ πως ο στόχος αυτός απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικός μακροπρόθεσμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του Μega Μιχάλη Ιγνατίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε:
«Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, όπου ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πολύ σημαντικός. Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018».
Ο επικεφαλής του Eurogroup, πάντως, αναγνώρισε πως το ΔΝΤ «έχει ένα σωστό επιχείρημα» και άφησε να εννοηθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα ξαναδούν το θέμα. «Το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πώς μπορούμε να υποθέσουμε [τι θα γίνει] μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν».
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ανέφερε: «Όπως ξέρετε υπάρχει από τα τέλη του 2012 μία υπόσχεση πως αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα, θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος».
Ο ίδιος πάντως, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης, δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί σε επίσημη βάση στην Ουάσιωγκτον, αλλά στο Eurogroup.
«Όπως πάντα, στην Ουάσιγκτον συναντάς πολλούς ανθρώπους και θα έχουμε μία συνάντηση στην οποία θα με ενημερώσουν οι θεσμοί και θα μου πουν πού βρισκόμαστε τι πρόοδος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Θα συναντηθώ με τον Έλληνα συνάδελφό μου και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, όλοι είναι εδώ, αλλά δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων εδώ. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Άμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου