Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ζητούν Eurogroup, "απειλούν" με αίτημα για Σύνοδο Κορυφής παρά το διπλό "όχι"



Στο Μαξίμου είναι απολύτως ικανοποιημένοι - προς ώρας- για την εξέλιξη των πραγμάτων μετά τον τερματισμό των χθεσινών διαπραγματεύσεων που οδήγησε σε "ναυάγιο" της πιθανότητας για σύγκληση Eurogroup τη Μ. Πέμπτη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένοντας πιστός θιασώτης των "τεχνασμάτων" ( με τη γνωστή επιτυχία ( sic) της διαπραγμάτευσης του '15), διαμήνυσε χθες το βράδυ ότι θα αιτηθεί σύγκληση του Eurosummit ώστε να συνεχιστεί πλέον η διαπραγμάτευση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες δημοσίευσε νωρίτερα το Capital.gr, η κυβέρνηση είχε "διαβεβαιώσεις", ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μεσολαβούσε "πυροσβεστικά", παραινώντας για σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η δήλωση από τον Tusk πράγματι ήρθε, ως υπολόγιζε η κυβέρνηση, μαζί με την έκδηλη απροθυμία του ωστόσο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος του Συμβουλίου Κορυφής. Πληροφορίες, φέρουν τον κ. Tusk , να διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως μέχρι αύριο θα έχει γνωστοποιηθεί δια αρμοδίων χειλέων η ημερομηνία του Eurogroup που θα δώσει "σήμα" για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ( κατά πώς το βλέπει τουλάχιστον η ελληνική πλευρά). 
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ πάντως είπε "όχι" σε σύγκληση του ανώτατου ευρωπαϊκού οργάνου, αλλά όλα τούτα, ουδόλως σκιάζουν το Μαξίμου, το οποίο κινείται πλέον σε ... ολλανδικούς ρυθμούς. 
Όπερ σημαίνει, πρακτικά, πως ο πρωθυπουργός θα περιμένει μέχρι αύριο, μια δήλωση αρμοδίου παράγοντα για το πότε θα συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup. Εάν δεν τη λάβει, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, τότε θα αιτηθεί και επισήμως τη διεξαγωγή συνόδου Κορυφής, την οποία λένε οι ίδιες πηγές, ότι δεν μπορούν να αρνηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Εξ ου και δόθηκε ραντεβού για νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
Οι εκτιμήσεις πάντως του κυβερνητικού επιτελείου είναι  πως δεν θα χρειαστεί τελικώς να υλοποιήσει το αίτημα για Eurosummit , καθώς αισιοδοξούν ότι ο πρόεδρός του, θα ... κάνει το θαύμα του και θα κινήσει τις διαδικασίες παρασκηνιακά, ώστε να λάβει η Ελλάδα ημερομηνία για Eurogroup. 
Αισιοδοξία η οποία απορρέει πάντως και από την ενόχληση του J. Juncker με το ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat. Η απαξίωσή τους από το Ταμείο, φέρεται να είναι η αιτία που ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι από μέρες σφόδρα δυσαρεστημένος με την C. Lagarde και τους συνεργάτες της , φέρνοντάς τον εγγύτερα ( για καλή τύχη ) της Κυβέρνησης, εγγύτερα προς τις ελληνικές θέσεις. 
Με τον πρόεδρο της Κομισιόν αναμένεται να μιλήσει ο Πρωθυπουργός και αργότερα σήμερα, χωρίς πάντως να έχει προκαθοριστεί συγκεκριμένο ραντεβού. 
Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε την Ε.Ε να πάρει θέση απέναντι στην "υπονόμευση" της διαπραγματευτικής προσπάθειας από το ΔΝΤ ενώ προχώρησε σε μάλλον "χλιαρή" διάψευση των σεναρίων για εκλογές, τα οποία αναζωπύρωσε το αδιέξοδο  στη διαπραγμάτευση. 
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση" συνεπώς "δεν απαντώ σε υποθετικά σενάρια".
Κατά ορισμένους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να διστάσει να πατήσει την εκλογική "σκανδάλη" εάν βρεθεί προ οριστικού αδιεξόδου τις επόμενες ημέρες ενώ κατά άλλες πηγές που βρίσκονται εγγύτατα στη διαπραγμάτευση: "Δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς". 
Εντός ολίγων ημερών, θα φανεί εάν οι διαρροές για πρόωρες κάλπες αποτελούν "διαχείριση απειλής" (και προς τους βουλευτές του) ή εάν θα επιλέξει τον δρόμο της διαφυγής. 
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου