Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν πτώχευση και Grexit



Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εκ νέου την απειλή πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που η αξιολόγηση του προγράμματος παραταθεί ώς τον Ιούνιο ή Ιούλιο, προειδοποιούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παραθέτουν «ως ένα ακόμη εμπόδιο» το ΔΝΤ, την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Ταμείου οξύνεται. 

«Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει προβεί σε περικοπές στις συντάξεις, σε αναδιάρθρωση της φορολογίας, αλλά και σε τακτοποίηση του δημοσιονομικό χάσματος, σε συνδυασμό με τα κόκκινα δάνεια και τις πιθανές εξαγορές τους από funds του εξωτερικού και επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις» τονίζουν οι αξιωματούχοι. 
Το Ταμείο, από την πλευρά του, του διαφωνεί με την Ευρωζώνη στον βαθμό της αναγκαίας περικοπής του προϋπολογισμού. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναζητούν τρόπους να πιέσουν την καγκελάριο Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες διαρροές των συνομιλιών στο WikiLeaks.
«Η Ελλάδα, η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, ήταν σχεδόν υποχρεωμένη τον περασμένο Ιούλιο σε μια έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που η πολιτική της ηγεσία δεν υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο», σχολιάζει το Bloomberg.
Την ώρα που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, από όλες τις πλευρές έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτές οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει συμμάχους και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ.
«Οι πιθανότητες για μια άλλη ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές» δηλώνει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. «Με δεδομένο τον εξαιρετικά αργό ρυθμό της εφαρμογής των μέτρων, την απώλεια δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, και τη μικρή όρεξη (των εταίρων) για ελάφρυνση χρέους, η επόμενη κρίση διαμορφώνεται. Είναι θέμα χρόνου πότε θα συμβεί» προσθέτει δε. 
«Δώρο», που πρέπει να αξιοποιηθεί, χαρακτηρίζει τη δημοσιοποίηση των διαλόγων Τόμσεν - Βελκουλέσκου ο Γιάννης Βαρουφάκης, με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα, στις 4μμ, επαναλαμβάνονται σε βαρύ κλίμα στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους έλληνες υπουργούς παρουσία και της εκπροσώπου του Ταμείου. Eξάλλου, στο Βερολίνο αναμένονται σήμερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αύριο η Κρ. Λαγκάρντ και τις επόμενες μέρες ο Πολ Τόμσεν. Αντικείμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά, πιθανότατα, και η διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως «αν η αξιολόγηση πάει Μάιο - Ιούνιο καήκαμε».

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου