Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Στον «αέρα» την 1η Ιουλίου τα στοιχεία των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με φαρμακευτικές!



Η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου

Την 1η Ιουλίου αναμένεται να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία των γιατρών που «συναλλάσσονται» με φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου, διαβεβαίωσε τους εκπρόσωπους του κλάδου ότι όλα θα είναι έτοιμα την 1η Ιουλίου ώστε να βγουν στον «αέρα» τα ονοματεπώνυμα και οι ακριβείς ιδιότητες των γιατρών που πάνε σε συνέδρια ή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις φαρμακευτικών εταιρειών με αμοιβή.

Ωστόσο οι ίδιες έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ είναι να δοθούν σε πρώτη φάση τα λιγότερα δυνατά στοιχεία των γιατρών που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη ΝΔ προβλέπει τη δημοσιοποίηση κάθε λεπτομέρειας των σχέσεων και των αμοιβών των γιατρών με φαρμακοβιομηχανίες.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι έτοιμες εδώ και καιρό να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία με ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν «στήσει», το υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί και δε δίνει στοιχεία για τον τρόπο δημοσιοποίησης αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να μην προχωρήσει στην πλήρη δημοσιοποίηση των επίμαχων στοιχείων των γιατρών, με το πρόσχημα ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών.
Όμως ο νόμος Βορίδη είχε λύσει το θέμα αυτό μετά και από συνεννοήσεις με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι δε θα εκδοθεί τελικά ερμηνευτική εγκύκλιος για τον τρόπο δημοσιοποίησης αλλά μία απλή ανακοίνωση του ΕΟΦ.
Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να βγάζουν στον αέρα τα στοιχεία των γιατρών έπειτα από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού τους θεσμικού οργάνου.
Ο νόμος όμως που ισχύει στη χώρα μας και δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ισχύει τόσο για τις πολυεθνικές όσο και για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, παρότι οι ελληνικές δε διέπονται από κώδικα δεοντολογίας.
healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου